StoryEditor

Neplatičom poplatkov za rozhlas hrozí súd

20.10.2005, 16:26
Autor:
TASRTASR
Neplatiči koncesionárskych poplatkov za rozhlas majú 21 dní, aby mohli svoj dlh uhradiť v pôvodnej výške. Slovenský rozhlas totiž postúpil nedoplatky v hodnote 90 miliónov korún spoločnosti, ktorá ich po uplynutí tejto lehoty začne vymáhať súdne.

Slovenský rozhlas dnes doporučene rozpošle výzvu na zaplatenie spolu so šekom asi 240 tisícom fyzických a právnických osôb, ktoré sú prihlásené, ale neplatia. Lehota začne plynúť po doručení obálky. "V letných mesiacoch sme analyzovali celú evidenciu našich platiteľov za uplynulé tri roky, identifikovali sme jednotlivých neplatičov, výšku ich dlhu a vyústilo to do sumy 90 miliónov," povedala dnes pred novinármi štatutárna zástupkyňa SRo Hilda Gajdošová. Keďže rozhlas nemá kapacity na to, aby riešil nedoplatky, postúpil pohľadávku spoločnosti BSP. Tá vyhrala verejnú súťaž, pretože ponúkla za postúpenie pohľadávok 100 percent ich nominálnej hodnoty. "Náš zisk nastúpi až vtedy, keď koncesionár nezaplatí," povedal zástupca BSP Daniel Paľko. Spoločnosť neplatiča zažaluje a ku poplatku si zaúčtuje svoje náklady.
Rozhlas vo svojich priestoroch na prízemí otvoril informačné centrum, kde sa bude môcť každý dozvedieť o výške svojho dlhu. Môže to urobiť aj na telefónnom čísle 02/572 86 880, 02/572 03 416 či cez e-mail na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Rozhlas aj v minulosti podnikal podobné akcie na získanie peňazí od neplatičov. Dnes sa inšpirovali Českou televíziou, ktorá takto získala už asi sto miliónov korún z vyše polmiliardového dlhu. Oveľa vyššia suma - 400 miliónov korún ročne však rozhlasu chýba od tých, čo nie sú prihlásení ako koncesionári. To má vyriešiť nový zákon o koncesionárskych poplatkoch, ktorý by mohol začať platiť na jar.
Spoločnosť BSP Lawyer Partners a.s. vstúpila na slovenský trh hromadného vymáhania pohľadávok v roku 2005 a nadviazala na aktivity firmy BSP Lawyer Partners a.s. v Českej Republike. Tá od leta vymáha nedoplatky pre Českú televíziu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 15:41