StoryEditor

Predčasné voľby odtlačili šport do úzadia

Premiérov program Viktória považujú viacerí za súčasť predvolebného boja. Podľa politológa Grigorija Mesežnikova však politici na športe voličov nezískajú.
Šport sa už do predčasných parlamentných volieb žiadnych zásadných zmien nedočká. Pokusov o reformu pritom bolo dosť. Bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH) s novým zákonom o športe niekoľkokrát narazil. Ani predstavy, ktoré v programe Viktória práve zverejnil premiérov tím pre šport, pravdepodobne zrealizované nebudú. "Nie je na to čas, ani priestor. Zákon bude možné predložiť až v budúcom volebnom období," tvrdí generálny riaditeľ sekcie štátnej starostlivosti o šport rezortu školstva Stanislav Kosorín.

Úrad ako brzda
Premiérov tím z úradu vlády chcel presadiť svoje zmeny cez ministerstvo školstva. Je však otázne, či nový minister László Szigeti (SMK) bude v tomto smere ústretový. Katarína Hamerlová z odboru masmediálnej politiky ministerstva tvrdí - šport je stále jednou z hlavných priorít rezortu. "Takú dôležitú tému nie je však možné riešiť vyhláškami ministerstva, vyžaduje si to komplexnú reformu," vysvetľuje Kosorín. Zákon o športe z dielne rezortu školstva uviazol medzi nezaradenými materiálmi na úrade vlády. Na rokovanie sa už pravdepodobne nedostane. "Tento zákon bol dlhodobo umelo zdržiavaný," tvrdí exminister Fronc. Úrad vlády navyše podľa neho nemá kompetenčne právomoc pripravovať takýto program. "Šport patrí pod rezort školstva."
V návrhu, ktorý sa Fronc snažil presadiť, chýbala úprava financovania športu. Svoju predstavu totiž mali nielen jednotlivé rezorty a úrad vlády, ale najmä športové zväzy. "Nebolo možné nájsť dohodu." Ministerský zákon podľa Kosorína prináša napriek tomu podstatné zmeny - antidoping, bezpečnosť na štadiónoch, pravidlá rozhodcovského súdu.

Peniaze pre vyvolených
Premiérov návrh, naopak, ponúka riešenie financovania. Najviac prostriedkov od štátu chce prideliť maximálne pätnástim športovým odvetviam. O tom, ktoré to budú, rozhodnú ich výsledky na súťažiach - ale aj popularita športu na verejnosti či spoločenský význam. Dotácie sa budú odvíjať aj od podpory štátu, ktorú jednotlivé športy dostávali v minulosti. "Takéto financovanie umožní koncentrovať zdroje tam, kde je najväčší potenciál úspechu," vysvetľuje spoluautor projektu Peter Goliaš z mimovládnej organizácie INEKO. Na časť peňazí si však podľa neho prídu aj ostatné športy. "Budú sa však musieť združovať, žiadať o podporu spoločne a preukázať vlastnú úspešnosť." S tým súhlasí aj šéf Slovenskej únie športu Ján Filc. "Financovať prioritne niekoľko športov je nevyhnutné. Je na štáte, aby určil, ktoré to budú."

Politické body nezíska
Premiérova SDKÚ si podľa Fronca agendou o športe naháňa politické body pred voľbami. O možnej predvolebnej konkurencii medzi SDKÚ a KDH hovorí aj politológ Grigorij Mesežnikov. "Veľkú časť voličov však na športe nezískajú." Sociológ Pavel Haulík pripomína - voľby budú po majstrovstvách sveta vo futbale, na ktoré sme sa nekvalifikovali. "Iba ak by to premiér prezentoval tak, že reforma prinesie aj väčšie úspechy na poli najrozšírenejších športov. Postaviť kampaň na vlne nejakej športovej eufórie sa nedá." Šport ako záležitosť predvolebnej rétoriky hodnotí Filc pozitívne. "Zvyšuje sa tak šanca, že sa podarí dosiahnuť zmenu. Takto to už totiž ďalej nemôže ísť."

Kľúčové opatrenia premiérovho projektu Viktória
- zvýšiť podporu športu detí a mládeže
- športy dotovať podľa efektívnosti - zohľadňovať úspech, popularitu, ale aj dotácie v minulosti
- podporovať najmä 10 až 15 prioritných športov
- šíriť osvetu o pozitívnom vplyve športu
- zvýšiť transparentnosť financovania športu
Zdroj: www.reformasportu.sk

Najviac prostriedkov zo štátu vlani dostali: 
Futbal 46,5
Ľadový hokej 34,1
Kanoistika na divokej vode 23,2
Streľba 19
Rýchlostná kanoistika 14,1
Biatlon 12,7
Basketbal 12,2
Volejbal 12,2
Zdroj: MŠ SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:16