StoryEditor

V Bratislave sa stretli zástupcovia parlamentov krajín Regionálneho partnerstva

01.12.2005, 16:19
Autor:
TASRTASR

O problematike Európskej únie, postavení národných parlamentov, aktuálnych problémov procesu prijímania európskej ústavnej zmluvy a pokroku Bulharska a Rumunska v prístupovom procese diskutujú dnes v Bratislave predstavitelia parlamentov krajín Regionálneho partnerstva.
Dvojdňového, v poradí už piateho stretnutia sa zúčastňujú zástupcovia parlamentov Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Poľska, Slovinska a Slovenska. Prítomní sú aj šéfovia parlamentov kandidátskych krajín Európskej únie - Bulharska a Rumunska.
Hostiteľom stretnutia je predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský.
Regionálne partnerstvo je neformálne zoskupenie parlamentov Českej, Maďarskej, Rakúskej, Poľskej, Slovinskej a Slovenskej republiky. Vzniklo v roku 2003 s cieľom vytvoriť strategické partnerstvo, prehĺbiť parlamentnú spoluprácu členských krajín, koordinovať vzájomné aktivity a zjednocovať výstupy v inštitúciách EÚ.
Na schôdzke sa zúčastňujú predsedníčka Národného zhromaždenia Maďarska Katalin Szili, predseda Národnej rady Rakúska Andreas Khol, maršálek Sejmu Poľska Marek Jurek, podpredseda Senátu Poľskej republiky Maciej Płażyński, predseda Národného zhromaždenia Slovinska France Cukjati, predseda Štátnej rady Slovinska Janez Sušnik, predseda Národného zhromaždenia Bulharska Georgi Pirinski, podpredseda Senátu Rumunska Teodor Viorel Melescanu, predseda Poslaneckej snemovne Rumunska Adrian Năstase. Českú republiku zastupuje poslanecká delegácia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:32