StoryEditor

Pri rozvoji cestovného ruchu využijú históriu baníctva

05.02.2007, 09:27
Autor:
TASRTASR

Históriu baníctva, jeho technické pamiatky a kultúrny odkaz využije Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pri ďalšom rozvoji cestovného ruchu. V koncepcii na roky 2007 až 2013, ktorú schválili poslanci zastupiteľstva BBSK, jednou z priorít je vytvorenie špecifického stredoslovenského projektu poznávacieho cestovného ruchu zameraného na históriu baníctva v tomto regióne.
Návrh uvažuje s využitím bohatého a unikátneho potenciálu prírodných daností, zvyškov banských prevádzkových stavieb a technických systémov v Banskobystrickom kraji. Sedem historických stredoslovenských banských miest - Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica, Ľubietová, Nová Baňa, Banská Bela a Pukanec, ktorý však nie je na území BBSK, predstavujú veľký potenciál pre rozvoj špecificky orientovaného poznávacieho cestovného ruchu. Do projektu by sa mali zapojiť aj Brezno, Revúca, Krupina, Jelšava, Žarnovica, Tisovec a obce v okolí Hrona, v ktorých sa ťažila ruda a spracovávali kovy.
"Bohaté a historicky cenné banícke dedičstvo je na okraji spoločenského záujmu a rýchlo zaniká. Staršie pamiatky upadajú do zabudnutia a novšie sa považujú za ekologicky nežiaduce a likvidujú ich. Je to opačný prístup ako v krajinách s rozvinutým cestovným ruchom, ktoré dokážu nielen uchovať, ale aj zhodnocovať tento historický potenciál," konštatoval vedúci odboru cestovného ruchu BBSK Ladislav Monček.
Kým v Banskej Štiavnici a v Kremnici je história baníctva ešte živá a má aj vedecké a výskumné zázemie, v okolí Banskej Bystrice, na Horehroní aj v Rudohorí je stav podstatne horší. Najlepšia situácia je v Banskej Štiavnici, kde sa od roku 2003 spracováva projekt Banskoštiavnického geoparku a sprístupnili tam štôlňu Glanzenberg a geologické náučné chodníky Paradajz a Terézia, dodal Monček.
V spomínanej koncepcii sa uvažuje so zriadením Regionálneho banského múzea so skanzenom v Španej Doline neďaleko Banskej Bystrice, ktoré by mali mať nedregionálny až národný význam. Zatiaľ tam už zrealizovali terénnu expozíciu na trase historického špaňodolinského banského vodovodu nad Starými Horami pri Jelenskej skale a budujú terénnu expozíciu tohto vodovodu na Donovaloch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 05:17