StoryEditor

Fico nedodržal sľub, ktorý dal menšinám, tvrdí Csáky

11.12.2006, 08:33
Autor:
SITASITA

Premiér Robert Fico nedodržal podľa podpredsedu SMK Pála Csákyho slovo, ktoré dal po voľbách národnostným menšinám, keď tvrdil, že nová vláda zachová podporu menšín minimálne na úrovni predchádzajúceho obdobia. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol v súvislosti s krátením rozpočtu pre menšinové kultúry na rok 2007 zo 160 na 80 miliónov korún. Podľa Csákyho sa takýto postup vláde "politicky vypomstí" aj vzhľadom k problémom, ktoré má s akceptáciou v zahraničí.
Úroveň financovania menšín zostáva zachovaná na úrovni predchádzajúcich rokov, nesúhlasil podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič. Argumentoval tým, že menšiny s výnimkou volebného roka dostávali na svoju kultúru v priemere 80 miliónov korún ročne. Navŕšenie o ďalších 80 miliónov bol predvolebný dar SMK vyhlásil Čaplovič, ktorý súčasne kritizoval netransparentné rozdeľovanie týchto peňazí. Ako uviedol, väčšina prostriedkov bola použitá na financovanie aktivít maďarskej menšiny, v mnohých prípadoch bez toho, aby vôbec prišla žiadosť o podporu. Podľa Čaploviča to mohol byť jeden z dôvodov, prečo po nástupe do funkcie nenašiel na Úrade vlády príslušné dokumenty. "Všetko tam bolo skartované", vyhlásil.
Vláda v návrhu rozpočtu na rok 2007 nevyužila rozvojové možnosti, ktoré jej dáva rýchlo rastúce hospodárstvo, myslí si poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Rýchlejšie približovanie krajinám pôvodnej pätnástky Európskej únie si podľa neho vyžaduje intenzívnejšiu podporu vzdelávania a vedy. Podľa poslanca Smeru-SD Jozefa Buriana je rozpočet oproti minulosti výrazne solidárny. Zdôraznil však, že to neznamená väčšie plytvanie ale efektívnejšie prerozdelenie existujúcich zdrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:30