StoryEditor

V Nováckej bani zavalilo štyroch baníkov, na ich záchrane pracuje 20 záchranárov

16.11.2006, 16:58
Autor:
TASRTASR

Štyroch baníkov zavalilo dnes krátko pred 8. hodinou v Bani Nováky. Baníci sú nezvestní, pravdepodobne sa nachádzajú pod závalom.
Na záchrane nezvestných od rána intenzívne pracuje takmer 20 banských záchranárov. Na mieste sú dve čaty z Hlavnej banskej záchrannej stanice, na pomoc im prišli aj novácki banskí záchranári.
Podľa informácie riaditeľa bane Stanislava Gurského považujú všetkých štyroch baníkov za nezvestných, pokiaľ ich nenájdu živých alebo ich telá.
Preveriť stav záchranných prác prišiel na miesto nehody aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Stretol sa s členmi havarijnej komisie, ktorí ho informovali o postupe prác pri záchrannej akcii, ktorá intenzívne pokračuje. Zatiaľ sa podľa neoficiálnych informácií nepodarilo vyslobodiť ani jedného zo štyroch zavalených baníkov.
Havária sa stala o 07.45 h v 7. ťažobnom úseku na mechanizovanom stenovom porube. Asi 200 metrov pod zemou došlo k náhlemu prievalu nadložných zvodnených hornín. Stalo sa to na začiatku zmeny, keď sa väčšina chlapov ešte zdržiavala v prístupových chodbách a iba sa chystala nastúpiť do stenového porubu. Viacerým baníkom sa pred masou rozbahnených ílov podarilo ujsť. Rozsah zavalených priestorov ešte nie je možné zistiť, konštatoval Gurský.
Podľa neoficiálnych informácií jeden z baníkov, ktorý s nachádzal v inej, ale tiež zasiahnutej chodbe, po prievale komunikoval so svojimi kolegami. Potom sa odmlčal. Je možné, že baníci si našli nejaké kaverny, kde sa mohli pred bahnom ukryť.
Podobné havárie sa v hornonitrianskych baniach, kde patrí organizačne aj Odštepný závod Baňa Nováky, stali už viackrát. Naposledy približne pred 12 rokmi v Bani Handlová, kedy zahynuli štyria baníci.
Hornonitrianske bane Prievidza sú najvýznamnejším producentom hnedého uhlia v Slovenskej republike. Zamestnávajú približne 4800 osôb. Hlavným výrobným sortimentom je prachové uhlie pre energetické účely, ktoré predstavuje 85 percent z celkovej produkcie. V častiach Nováky a Cigeľ, organizačne začlenenými pod odštepný závod Baňa Nováky, sa uhlie ťaží hlbinným spôsobom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:34