StoryEditor

Lieky bez receptu zaplatíme z vlastného

02.10.2007, 00:00
Väčšinu liekov, ktoré sa dali kúpiť aj bez receptu a doteraz ich čiastočne hradili zdravotné poisťovne, si od pondelka musí pacient hradiť sám. Na klasické lieky, ako sú paralen, paracetamol či acylpirín už poisťovne neprispejú ani korunu.

Rozhodla o tom kategorizačná komisia ministerstva zdravotníctva, ktorá určila nové ceny liekov od 1. októbra.
Majú iné priority
Ministerstvo tento krok odôvodňuje dvoma argumentmi: "Ich liečebný účinok nie je založený na medicínskych dôkazoch, preto kategorizačná komisia rozhodla tak, že finančné prostriedky, ktoré sa týmto ušetria, budú použité na život zachraňujúce lieky," komentuje rozhodnutie komisie hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková. Tieto medikamenty nemajú podľa hovorkyne robené všetky klinické štúdie, tak ako lieky viazané na lekársky predpis. Druhým dôvodom malo byť aj to, že viacero voľnopredajných liekov si pacienti kupovali pre nízky doplatok sami. Eva Madajová z Asociácie na ochranu práv pacientov pritom avizuje: "Máme signály zo strany pacientov, že doplatky na lieky sú neúnosné, aj keď majú recepty."
Poisťovne nie sú proti
Poisťovne tento krok vítajú: "Ak už výrobca zaregistroval liek ako voľnopredajný, nie je dôvod, aby bol tento liek kategorizovaný a hradený z verejného zdravotného poistenia. Zdravotnej poisťovni potom zostane viac prostriedkov na receptové lieky, ktoré sú základnými v liečbe mnohých ochorení našich poistencov," vysvetľuje Zuzana Horníková zo súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera.
Poisťovne by sa pritom nebránili ani väčším škrtom. "Stále zostáva v kategorizácii veľa voľnopredajných liekov hradených z verejného zdravotného poistenia, nepodarilo sa vyradiť ich všetky."
Pacient platí čoraz viac
Lekárnici nepovažujú posledné zmeny v cenách liekov za výnimočné. Trendom zostáva podľa Štefana Krchňáka zo Slovenskej lekárnickej komory znižovanie ceny liekov a zvyšovanie doplatku pacientov. "Štát sa snaží šetriť a preniesť časť nákladov na lieky na pacienta," tvrdí. Lekárnici hovoria o tzv. salámovej metóde. "Pri každej kategorizácii sa doplatok pacienta trochu zmení, upraví sa cena a niekoľkokrát sa zvýši doplatok."
Viac liekov, väčšie doplatky
Do zoznamu sa oproti poslednej júlovej kategorizácii dostalo menej liekov, na ktoré doplácame do dvadsať korún. Naopak, oveľa viac je takých, kde doplácame od dvadsať do stopäťdesiat korún. Výraznú zmenu pocítia napríklad pacienti s Parkinsonovou chorobou. Doplatok na ich liek stúpol o 257 korún. Pribudlo aj niekoľko desiatok liekov, na ktoré sa predtým nedoplácalo vôbec.
Kategorizačná komisia odobrila do zoznamu liekov 151 noviniek. Nové lieky tak budú prístupné pre diabetikov, pacientov s ochorením srdca a ciev či na liečbu depresií. Podľa najnovšieho rozhodnutia komisie bude na trhu k dispozícii až 1 684 liekov bez doplatku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:54