StoryEditor

Banky: Banky už zabolel vplyv blížiaceho sa eura

31.01.2008, 23:00
Bankám na Slovensku sa v minulom roku podarilo opäť dobre zarobiť. Podľa predbežných údajov dosiahli za minulý rok čistý zisk 17,173 miliardy korún.

Triumfom sa to však nazývať nedá: Napriek vysokej hodnote zisku vlani po štyroch rokoch profit bánk klesol, a to o 3,4 percenta. Vlaňajšok sa dá považovať za prvý rok, keď do výsledkov bánk bezprostredne vstúpilo euro: Na infosystémy totiž banky minuli takmer o tri štvrtiny viac ako predvlani.
Keď fúzia "nakopne"
Z celkového zisku si tradične najviac, tentoraz takmer 11 miliárd korún, odkrojila "veľká trojka", Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka. Jediná VÚB však zaznamenala mierny pokles zisku. Banka to odôvodňuje mimoriadne priaznivým rokom 2006: "Ten pozitívne ovplyvnilo rozpustenie opravných položiek k hmotnému majetku v súvislosti so zmenou stratégie správy nehnuteľného majetku, ako aj rozpustenie opravných položiek k úverom," vysvetľuje hovorkyňa banky Alena Walterová. Prevádzkový zisk druhého najväčšieho hráča na našom trhu však vlani rástol o 16,5 percenta.
Banka si však k príjmom z úrokov z požičaných peňazí vlani pripísala viac ako desatinu.
Najviac z veľkých bánk sa podarilo rásť Tatra banke. Jej zisk poskočil o štrnásť percent na 3,2 miliardy, pričom na poplatkoch zarobili o 18 a na úrokoch o 22 percent viac ako pred rokom.
V Slovenskej sporiteľni zisk stúpol o desatinu na viac ako štyri miliardy, úrokové výnosy pritom dosiahli desať miliárd.
Rekordérom v raste zisku však bola vlani bezpochýb UniCredit Bank, ktorá sa môže pochváliť 71-percentným zvýšením. Dobrý finančný manažment? Nielen, pomohla jej k tomu najmä nedávna fúzia s HVB bankou.
40 čistých miliárd
Finančné domy aj ďalej ťahal ich hlavný biznis. Najväčší vplyv na ich mamutie zisky mal rast úrokových výnosov, ktorý je ich motorom už niekoľko rokov. Pri rastúcej ekonomike totiž záujem Slovákov o pôžičky neutícha. Práve naopak. Na čistých úrokových výnosoch si banky prišli na takmer 40 miliárd. "Čisté úrokové výnosy stúpli o 15,3 percenta," hovorí Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie.
Podľa hovorcu Slovenskej sporiteľne Štefana Frimmera do zárobkov banky vlani výraznejšie vstúpili aj malé a stredné podniky. Dobre zarobili aj poplatky, ktoré banky účtujú za služby svojim klientom. Za celý sektor tvorili výnosy z poplatkov a provízií viac ako 15 miliárd, čo je 6,2-percentné zlepšenie oproti minulému roku. Nie všetky zisky však rástli. Zisk z devízových operácií klesol takmer o 1,2 miliardy korún.
Chceme bývať a banky to vedia
Dominantný vplyv na zárobky bánk má už niekoľko rokov najmä záujem ľudí o bývanie, o čom svedčia aj rekordy stavebnej produkcie na Slovensku, tlačené stále neuspokojeným dopytom.
"Objem úverového portfólia skupiny VÚB dosiahol 130 miliárd korún, Mohutný, takmer 50-percentný rast, zaznamenali hlavne úvery na financovanie nehnuteľností, ktorých objem stúpol ku koncu roka na 51,3 miliardy," konštatuje hovorkyňa banky. Úvery spotrebného financovania zasa u nich rástli na 22,1 miliardy.
Najväčší nárast dosiahli úvery na bývanie aj v Slovenskej sporiteľni, kde medziročne vzrástli o 36 percent. Spotrebné úvery si tu pripísali osem percent.

Rentabilita klesá
Mierne zníženie hospodárskych výsledkov bankového sektora za súčasného nárastu bilančnej sumy klesla aj rentabilita aktív bánk (ROA). "Rentabilita klesla z úrovne z 1,27 percenta na 1,03 percenta. Z každej koruny aktív banky v minulom roku získali 1,03 haliera," vysvetľuje Laznia. " Zároveň očakávame aj mierny pokles rentability vlastných zdrojov,"

Zisky všetkých bánk nájdete dnes na stránke
banky.hnonline.sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 01:17