StoryEditor

Korupcia a klientelizmus ako rizikové faktory politiky

Na Slovensku sú podmienky na prekvitanie klientelizmu a korupcie na najvyšších miestach, uviedol predseda strany Smer Robert Fico na úvod mimoriadnej schôdze NR SR, venovanej týmto otázkam. Ako R. Fico povedal, súčasný stav je katastrofálny.
  • Guvernér odmieta obvinenia
  • Pod šéfom SIS sa trasie stolička
  • Pripomenul aj staršie prípady z minulého volebného obdobia, pričom prepisy telefonických rozhovorov podnikateľa Jána Badžgoňa, spájaného s SDKÚ, podľa neho potvrdzujú, že tieto praktiky pokračujú doteraz. S ohľadom na tieto skutočnosti preto uznesenie, podpísané skupinou poslancov, žiada predloženie zoznamu opatrení na zamedzenie korupcie, ale aj zastavenie privatizácie do konca roku 2004, pretože táto garnitúra by už nemala rozhodovať o privatizácii. Šéf Smeru zároveň požiadal americkú administratívu, aby poskytla informácie o korupcii v slovenskom politickom systéme.
    M. Dzurinda, premiér: "Vystúpenie R. Fica bolo účelovým a zmanipulovaným prehľadom tlače," skonštatoval v odpovedi predseda vlády SR M. Dzurinda. Pripustil, že v SR existujú problémy s korupciou, z výsledkov prieskumov verejnej mienky však vyplýva, že situácia sa zlepšuje. Vymenoval opatrenia, ktoré sa doteraz realizovali, a tie, ktoré sa pripravujú, a opakovane vyzval poslancov, aby pri vyšetrovaní "nechali konať príslušné orgány", teda políciu.
    I. Mikloš, vicepremér: Vysvetlil okolnosti niektorých prípadov, ktoré spomínal predseda strany Smer. Skonštatoval, že cena, ktorá sa dosiahla za akcie VSŽ, bola najvyššia možná. Vyššie ponuky boli z obdobia pred vyplatením dividend, po tomto kroku klesli na úroveň, za ktorú sa akcie nakoniec predali. Odmietol podozrenie z netransparentného predaja SPP, ako konštatoval, nadobúdateľ -- konzorcium vedené spoločnosťou Ruhrgas -- nevedel, že je jediným konečným uchádzačom, a konkurenčná spoločnosť svoje odstúpenie odôvodnila práve vyššou cenou, ponúkanou konzorciom. Informoval tiež o tom, že v súvislosti s výrokmi R. Fica, ktoré ho priamo obvinili z korupcie, pripravuje trestné oznámenie.
    Rozpravu o návrhu uznesenia poslanci odmedzili na 12 hodín a prihlásilo sa do nej 23 poslancov. Medzi nimi bol aj Jirko Malchárek (ANO), ktorý predniesol návrh nového uznesenia NR SR. Rokovanie mimoriadnej schôdze bude pokračovať aj dnes.
    Návrh uznesenia podľa ANO
    V uznesení sa upozorňuje na riziko korupcie, pričom parlament žiada vládu, aby najneskôr na májovej schôdzi NR SR predložila informáciu o plnení uznesenia vlády, kde sa o. i. zaviazala predložiť NR SR informáciu o pripravovaných návrhoch zákonov zameraných na boj proti korupcii. Návrh uznesenia ANO tiež žiada vládu, aby urýchlene predložila NR SR návrhy zákonov, upravujúcich o. i. pravidlá lobingu, obmedzenie trestnoprávnej imunity ústavných činiteľov a ďalších. Na rozdiel od návrhu, predloženého Ficom vedenou skupinou poslancov, návrh ANO nepredpokladá zastavenie privatizácie strategických podnikov, pretože takýto krok by podľa J. Malchárka znamenal "zabetónovanie" množstva úradníkov na ich miestach a vytváral by prostredie na klientelizmus.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    02. jún 2024 13:56