TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Peter Pellegrini: Nezabúdame

21.08.2018, 00:00
Udalosti z augusta '68 sú dramatickým príbehom o nádeji malého národa.

V tomto roku si pripomíname 25 rokov budovania nášho moderného štátu. Úspešne tvoríme a rozvíjame jeho ústavné a spoločensko-ekonomické pravidlá. Tento proces formovania našej modernej spoločnosti sa však nezaobíde bez definovania základných hodnotových pilierov, o ktoré sa musí štát opierať. Sloboda, demokracia, ľudské a sociálne práva a zápas o ne, to sú hodnoty vychádzajúce z historickej pamäti nášho národa a tvoria etický základ, ktorý nás všetkých spája.

Chcem pripomenúť, že tento rok sa nesie v znamení „historickej osmičky“, ktorá akoby vždy predurčovala zásadné spoločenské pohyby. Na prvý pohľad dve odlišné historické udalosti, akými sú sté výročie vzniku Československa a 50. výročie okupácie, obsahujú však jednu spoločnú ideu. Je ňou snaha generácií žiť v slobodnej spoločnosti a slobodne sa rozvíjať.

August 1968 patrí medzi tie historické udalosti, ktoré je nutné nasledujúcim generáciám pripomínať. Tragické udalosti sa dotkli každej rodiny a v pamäti našich rodičov a starých rodičov zostanú navždy zapísané ako memento, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo.

Udalosti z augusta '68 sú dramatickým príbehom o nádeji malého národa postaviť sa vtedajším pravidlám geopolitického rozdelenia sveta a vytvoriť slobodnú a sociálnu spoločnosť postavenú na dôstojnom živote jednotlivca. Sú dramatickým príbehom odhaľujúcim celý rad charakterov verejne činných ľudí, v ktorom sa idea budovania socializmu s ľudskou tvárou stretla zoči-voči so zradou a s mocenským cynizmom, rešpektujúcim stanovené geopolitické siločiary.

Alexander Dubček, ako nositeľ obrodnej spoločenskej zmeny, zostane navždy jednou z najvýznamnejších postáv slovenskej histórie. Je inšpiratívnym príkladom pre slovenskú verejnosť, ako zotrvať na ideách, ktorým veríme, napriek vypätému mocenskému tlaku. Zároveň je nositeľom moderných sociálno-demokratických myšlienok, kde sloboda a sociálne postavenie človeka tvoria základné práva na dôstojný život každého jednotlivca. Jeho rozhodovanie v tom čase bolo zložité, ale vždy zohľadňovalo záujem národa a spoločnosti. Patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti našej histórie a zaslúži si náš rešpekt a úctu.

Invázia vojsk v roku 1968 si vyžiadala 37 slovenských obetí. Chcem poďakovať všetkým, ktorí neprijali okupáciu pasívne, ale preukázali veľkú mieru odvahy a čelili vojenskej agresii priamo na uliciach. Pre nás súčasníkov to považujem za silný historický a etický odkaz jednej generácie.
V súčasnosti naša krajina prežíva jedno z najslobodnejších a najprosperujúcejších období svojej existencie. O to viac máme dôvod spomínať na časy, keď to tak nebolo. Vážme si to, čo sme dosiahli, a spoločne rozvíjajme to, čo sme vďaka predchádzajúcim generáciám za tie roky národnej existencie dosiahli.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/dnes-pise, menuAlias = dnes-pise, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:10