StoryEditor

Keď susedovi horí dom

22.03.2015, 23:00

Premiér Fico po skončení summitu EÚ uviedol, že lídri otvorene hovorili o nespokojnosti s politickým vývojom na Ukrajine. „Parlament je presne taký istý, ako bol predtým, je tam vysoká miera korupcie, obrovský vplyv oligarchov na politiku,“ povedal doslova.

Nuž, áno, situácia naozaj nie je jednoduchá a málokto môže byť spokojný. Na Ukrajine je vysoká korupcia, rovnako ako veľký vplyv oligarchov na politiku. Avšak tvrdiť, že parlament je presne taký istý, ako bol predtým, a podsúvať, že sa vlastne nič nezmenilo a nemení, je znakom buď nechápania toho, čo sa na Ukrajine deje, alebo vedomého zavádzania. A to je nielen smutné, ale aj nebezpečné, pretože nehovoríme o názoroch a výrokoch blogera, novinára či aktivistu, ale o verejne prezentovaných názoroch predsedu vlády.

Fico hovoril o nespokojnosti s „politickým“ vývojom na Ukrajine a o tom, že „parlament je presne taký istý, ako bol predtým“. Práve toto sú však oblasti, v ktorých za posledný rok na Ukrajine došlo k zásadným pozitívnym zmenám. Ľudia odmietli hroziacu stratu európskej perspektívy, vyhnali skorumpovaného prezidenta, ktorý im túto perspektívu chcel zobrať, a zvolili si nového prezidenta a nový parlament. Nový prezident, rovnako ako všetkých 5 koaličných strán, ktoré získali silnú ústavnú väčšinu, jasne deklarovali prioritu integrácie a reforiem. Teda z politického hľadiska má dnes Ukrajina novú reprezentáciu so silným reformným a integračným mandátom a legitimitou.

Nový parlament nie je taký istý, ako bol starý. Sú v ňom aj nové strany a noví ľudia, vrátane ľudí z reformných a protikorupčných mimovládnych organizácií. Koaličné strany sa zhodli na spoločnom proreformnom a proeurópskom programe a dali dôveru vláde, ktorá má tento program realizovať. Mimochodom, vláde veľmi mladej, dynamickej a proreformnej. Len na ilustráciu – kým v poslednej vláde za Janukovyča boli len dvaja ministri z dvadsiatich, ktorí hovorili anglicky, dnes sú to len dvaja, ktorí nehovoria. Vláda a parlament prijímajú nové reformné a protikorupčné zákony a opatrenia.

Samozrejme, nebude to ľahké. Ukrajina je vo veľmi zložitej situácii, pretože premrhala posledných 25 rokov a navyše musí čeliť ruskej vojenskej agresii. Postoje premiéra Fica mi však veľmi pripomínajú človeka, ktorý namiesto toho, aby pomáhal susedovi hasiť horiaci dom, tak kritizuje spôsob, akým sused hasí, a navyše ešte obhajuje podpaľača.

01 - Modified: 2007-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozvánka na výstavu
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 11:26