StoryEditor

Robert Fico exkluzívne pre HN: Po Kolíne

11.01.2016, 23:00

Vážnosť situácie velí odložiť prehnanú politickú korektnosť nabok a hovoriť si pravdu. Dnes už vieme, že sexuálne útoky a okrádanie žien, vykonané mužmi s migračným pozadím, sa neudiali len v Kolíne nad Rýnom, ale aj v ďalších nemeckých mestách, v Rakúsku, vo Švédsku. Žiaľ, po Paríži, Kolíne a ďalších prípadoch je zrejmé, že bezpečnostné riziká spojené s migračnou krízou, o ktorých sme hovorili, sa napĺňajú.

Takisto dnes vieme, že podľa OSN majú v roku 2016 prísť do Európy tri milióny migrantov, že dnes z Turecka do Grécka prichádza denne približne dvetisíc ľudí. Vieme, že 80 percent migrantov sú muži a drvivá väčšina z nich vo veku 25 – 35 rokov, teda nie ženy s deťmi na úteku pred vojnou. Dnes je každému jasné, že ak nezastavíme pokračovanie tejto vlny, Európa nemá šancu túto krízu zvládnuť. Ak túto hrozbu a bezpečnostné riziká zľahčuje prezident republiky, opozícia a médiá, je to ich rozhodnutie. My o týchto veciach hovoríme otvorene, pravdivo a najmä – konáme.

Tak, ako sme od začiatku odmietali a odmietame povinné kvóty, podali sme pre ich schválenie žalobu, nikdy neprijmeme väčšie množstvo migrantov, pretože to zakladá bezpečnostné riziká, ktoré sa potvrdzujú. Pomáhame Rakúsku s dočasným umiestnením utečencov, prijali sme asýrskych kresťanov, individuálne pomáhame tým, ktorí sú ohrození na životoch. Ale v prvom rade musíme urobiť maximum na zabezpečenie ochrany schengenskej hranice, bez ktorej situáciu nemáme šancu zvládnuť. Tu však EÚ a konkrétne štáty, to treba otvorene povedať, zlyhávajú. Preto som sa obrátil na predsedu Európskej komisie a Európskej rady so žiadosťou o výrazne urýchlené zriadenie európskej hraničnej a pobrežnej stráže. Politicky o nej rokovať do júna, tak ako je navrhnuté, je vzhľadom na aktuálny vývoj nemysliteľné. My sme už vytvorili tristočlennú špecializovanú jednotku, ktorou vieme do takejto ochrany hraníc prispieť.

Na to, že sme malá krajina, robíme pomerne dosť, najmä v oblasti, ktorá je pre riešenie migračnej krízy zásadná. Posilnili sme agentúru Frontex, vyčlenili nemalé zdroje – 21 miliónov eur do rôznych programov, pomáhame krajinám na Balkáne s ochranou ich hraníc. Sme za náš postoj aj kritizovaní, doma aj zo zahraničia, to nás však nemôže vyrušiť, pretože zodpovednosť je výlučne na pleciach vlády a s bezpečnosťou nemienime takpovediac politicky „handlovať“. Tak, ako je náš postoj v migračnej kríze jasný a nemenný od začiatku a dnes sa potvrdzuje jeho správnosť, tak garantujeme jeho nemennosť aj po voľbách.

01 - Modified: 2008-01-04 06:18:25 - Feat.: 0 - Title: O tendri asi rozhodnú o mesiac
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 06:49