StoryEditor

Keď sa presadzuje rozum

20.10.2015, 00:00

Ostatný víkend dosiahlo Slovensko spolu s krajinami Vyšehradskej štvorky ďalší významný diplomatický úspech, keď sa nám na rokovaní Európskej rady spolu so Španielskom a ďalšími krajinami podarilo zablokovať snahu o zavedenie permanentných kvót na prideľovanie migrantov v nastávajúcich rokoch. Tento návrh nebol v oficiálnom programe rady, niektoré krajiny, najviac postihnuté utečeneckou vlnou, sa ho však snažili nastoliť a presadiť. Pre Slovensko sú kvóty, či už jednorazové alebo permanentné, od začiatku neprijateľným riešením, pretože ony nie sú riešením ako také. Po prvé, sú len symbolickým gestom, samo osebe nerealizovateľným, pretože predpokladajú násilné držanie migrantov na území štátov, v ktorých títo nechcú zotrvať. Toto okrem iného dokazuje aj fakt, že sa prostredníctvom nich zatiaľ podarilo umiestniť len 19 ľudí, a to do Švédska, kam by sa migranti aj tak sami chceli dostať. Po druhé – a ešte podstatnejšie – znamenali by povinné umiestnenie ľudí na našom území, o ktorých nič nevieme.

Významným pozitívnym posunom v téme utečeneckej krízy je, že sa čoraz viac do popredia úvah európskych lídrov aj konkrétnych rozhodnutí dostáva priorita ochrany južnej schengenskej hranice a tam lokalizovaná selekcia utečencov na takých, ktorí utekajú pred vojnou, a ekonomických migrantov, ktorých je v migračnej vlne jasná väčšina. Tento postup Slovensko tiež presadzuje od začiatku, a preto je dnes okamžite pripravené prispieť na konkrétne projekty sumou 21 miliónov eur. Okrem toho sme spoločne s krajinami V4 rozhodli o vyslaní adekvátne vybavených príslušníkov Policajného zboru SR spolu s dopravnou technikou na pomoc Maďarsku s ochranou ich južnej hranice.

Pozitívnym posunom je aj schválenie spoločného akčného plánu pomoci a spolupráce s Tureckom pri lepšom zvládaní utečeneckej vlny už na jeho území, v rámci ktorého EÚ pomôže s výstavbou škôl či zdravotníckych zariadení v utečeneckých táboroch, za čo Turecko posilní ochranu svojej hranice s EÚ. Rovnako sa summit venoval, ako Slovensko opäť už dlhšie požaduje, riešeniu situácie v samotnej Sýrii, kde som jasne deklaroval, že treba dať dole ideologické okuliare a spojiť sily pri leteckých útokoch na ciele Islamského štátu, ktorý inak ako vojenskou cestou nie je možné eliminovať.

Je teda dobré, že EÚ sa posúva od symbolických gest k praktickým riešeniam utečeneckej krízy a je fakt, že Slovensko je pripravené na týchto riešeniach participovať.

01 - Modified: 2007-10-17 09:11:00 - Feat.: 0 - Title: Miera nezamestnanosti vzrástla na 8,3 percent
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 18:30