StoryEditor

Potrebujeme vládu na štyri roky

07.03.2016, 23:00

Ľudia rozhodli a úlohou politikov nie je toto rozhodnutie komentovať, ale pracovať s ním tak, aby Slovensko malo funkčnú vládu, ktorá ho posunie v nie jednoduchých časoch dopredu. Z toho, ako ľudia vo voľbách rozdali karty, je zrejmé, že tvorba takejto vlády nebude vecou pár dní a že to bude koalícia vyžadujúca schopnosť kompromisov, sčasti aj historických.

Smer-SD berie na seba ako víťaz volieb zodpovednosť takúto vládu zostaviť. Úlohy, ktoré pred našou krajinou stoja a nestabilné obdobie, v ktorom bude vláda pôsobiť, funkčnú a zmysluplnú koalíciu schopnú kompromisov nevyhnutne vyžadujú. Stabilitu – politickú, ekonomickú aj sociálnu, proeurópsku orientáciu vládneho zoskupenia, vypočítateľnosť a schopnosť partnerov dodržiavať dohody a, samozrejme, kompetentnosť jej členov preto vnímame ako predpoklady koalície, ktorá bude schopná zodpovedne viesť Slovensko, a to počas celého štvorročného obdobia.

V Smere-SD sme pred voľbami opakovane zdôrazňovali, že k nim pristupujeme s veľkým rešpektom. Niesli sme výlučnú zodpovednosť za štyri roky vládnutia, za chyby, ale aj za nespochybniteľné výsledky, ktoré Slovensko dosiahlo, najmä v ekonomike, nezamestnanosti, raste miezd, ozdravení verejných financií a v ďalších oblastiach. V tejto situácii považujeme volebný výsledok strany za solídny, uznávame, že o pár percent nižší, ako sme očakávali. Štyrikrát za sebou sme vyhrali parlamentné voľby, a to pri vládnej zodpovednosti v období finančnej, hospodárskej, dlhovej aj migračnej krízy. Udržali sme si najväčšiu podporu verejnosti a odovzdávame krajinu v lepšom stave, ako sme ju zdedili. To je výkon, ktorý v európskom porovnaní nie je úplne bežný.

Definovali sme päť politických subjektov, s ktorými je z našej strany možné viesť povolebné rozhovory a zdôraznili sme zásadnú hodnotovú odlišnosť Smeru ako sociálnodemokratickej strany, znemožňujúcu spoluprácu s jednou z úspešných strán. Obsahovými prioritami pri rokovaniach o zložení budúcej vlády bude pre nás ďalšia podpora hospodárskeho rastu a znižovania nezamestnanosti, podpora ekonomicky slabších regiónov a prijímanie ďalších opatrení pre ľudí, posun dopredu v oblasti školstva, zdravotníctva, transparentnosti vládnutia a úspešné zvládnutie slovenského predsedníctva v EÚ.

Aj vzhľadom na prípravu predsedníctva v EÚ je dobré, že Slovensko bude mať aj počas rokovaní o zložení budúcej koalície funkčnú vládu schopnú vykonávať svoj mandát a pripraviť odovzdanie exekutívy do rúk novej vládnej zostavy tak, ako to demokratické pravidlá našej krajiny predpisujú.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:31