Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Historická výzva pre Slovensko

14.06.2016, 00:00

Britské referendum, migračná kríza, odstredivé tendencie a nálady v členských štátoch – aj toto sú okolnosti a výzvy, v ktorých Slovensko na polroka preberie spoluzodpovednosť za riadenie EÚ. Napriek tomu, respektíve práve preto je naše predsedníctvo v Rade EÚ šancou zviditeľniť Slovensko ako vyspelého člena európskej dvadsaťosmičky, schopného byť aj v náročných časoch na čele únie prínosom. 

Chceme ako Slovensko podať profesionálny výkon. Počas polroka budeme viesť rokovania ministerských rád EÚ, máme preto príležitosť aj úlohu posunúť úniu v dôležitých oblastiach dopredu. Všetci si uvedomujeme, že túto zodpovednosť preberáme v zlomových časoch, pri udalostiach, ktoré môžu zásadne zmeniť architektúru a ďalšie smerovanie únie.

Aj preto chceme predsedníctvu v čo najväčšej možnej miere vtlačiť náš vlastný, pragmatický, na reálne a praktické riešenia orientovaný prístup a prispieť tak k vyššej akcieschopnosti únie. Tá môže okrem iného posilniť jej atraktívnosť u občanov členských krajín. Preto sa chceme maximálne sústrediť na oblasti a politiky, v ktorých je reálne dosiahnutie zhody na riešeniach, v ktorých sa vieme posunúť dopredu a dať nabok tie, v ktorých zhoda reálna nie je. A preto, v neposlednom rade, chceme priniesť do európskej diskusie slovník, ktorému majú ľudia šancu rozumieť. 

Napriek tomu, že naše predsedníctvo zásadne ovplyvnia udalosti mimo našej kontroly, v prvom rade samozrejme výsledok referenda v Británii, chceme sa ťažiskovo sústrediť na štyri politiky: podporu ekonomiky EÚ; posilňovanie spoločného trhu a najmä jeho piateho, digitálneho piliera; na náročnú tému udržateľných riešení migračnej krízy, kde vidíme ako reálny posun napríklad rozhodnutie o budovaní európskej pobrežnej a pohraničnej stráže či iniciatívu Návrat k Schengenu; a na oblasť globálnej angažovanosti Európy.

Sme pripravení a je našou povinnosťou aj pri témach, kde má aj Slovensko rozdielny názor ako Európska komisia alebo niektoré členské štáty, ako je napríklad reforma Dublinského azylového systému, vytvárať ako predsedajúca krajina priestor pre čo najširší dialóg a hľadanie kompromisu.

V neposlednom rade urobíme všetko pre to, aby sme našich európskych partnerov a predsedníctvo ako také nezaťažovali našimi domácimi politickými témami a spormi. Na polroka sme totiž zodpovední nielen za seba, ale za celú 28-člennú Európsku úniu. A keďže táto je naším primárnym životným priestorom, aj od jej dobrého vývoja spätne závisí napredovanie Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:10