Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Nízke mzdy ekonomike neprospievajú

18.10.2016, 00:00

Snaha, s ktorou sa niektoré pravicové médiá snažia spochybniť fakt, že vlády vedené Smerom-SD zvýšili a zvýšia minimálnu mzdu súhrnne od roku 2012 o viac ako 100 eur – a ak zohľadníme roky 2006 až 2010, dokonca o 164 eur – nás utvrdila v tom, že robíme správnu vec.

Na zvýšenie minimálnej mzdy na 435 eur máme všetky predpoklady, tak zvyšujúcu sa produktivitu práce, ako aj stále nízky podiel miezd na HDP. Toto zvyšovanie má ekonomický základ, keďže sa prejaví v podpore rastu HDP cez zvýšenie domácej spotreby. Že dôsledkom zvýšenia minimálnej mzdy nebude úbytok pracovných miest, už navyše nehovorí len doterajšia prax, ale aj analýza Inštitútu finančnej politiky, podľa výpočtov ktorého bolo riziko straty zamestnania po ostatnom zvýšení minimálnej mzdy len o percento vyššie ako u ostatných zamestnancov. A v neposlednom rade asi nik nebude spochybňovať fakt, že si vyššie platy ľudia s najnižšími mzdami na Slovensku zaslúžia.

Ak teda existujú ekonomické aj sociálne dôvody pre ďalšie zvyšovanie najnižšej mzdy a v našej ekonomike sa v nasledujúcom období nestane nič zásadné, nemáme dôvod nejsť s minimálnou mzdou hore aj v budúcnosti, až k úrovni 500 eur, o ktorej sme už hovorili. Áno, aj súčasná vláda zdieľa názor, že éra nízkych miezd by mala na Slovensku spieť postupne k svojmu koncu a my budeme v rámci našich možností a s ohľadom na ekonomické kapacity našej krajiny tento trend určite podporovať.

Chápeme nevôľu, s ktorou sa zvyšovanie minimálnej mzdy stretáva v podnikateľskej obci, súčasná vláda je však vedená stranou s ľavicovým ekonomickým programom, na ktorý má demokratický mandát. A rovnaká rovnica platí aj pri téme zvýšenia odvodov pre najviac zarábajúcich zamestnancov, z ktorej sa snaží opozícia a niektoré médiá vykresliť skazu pre slovenskú ekonomiku. Zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet sociálnych odvodov sa dotkne zhruba 15-tisíc zamestnancov s najvyššími mzdami, s príjmom nad 4 300 eur mesačne, a umožní nám zvýšiť materskú dávku, ako aj rodičovský príspevok, skoro na plnú výšku predchádzajúceho príjmu matky.

Plne sa hlásime k tomu, aby sme v situácii, keď potrebujeme podporiť mladé rodiny, nezaťažili všetkých plošne, ale len zamestnancov s najvyššími príjmami. Ako strana s ľavicovým programom sa vždy budeme hlásiť k princípu solidarity a budeme ho zavádzať do praxe, nie však bez ohľadu na potreby ekonomiky. A fakt, že nerobíme opatrenia, ktoré by poškodzovali ekonomiku, snáď dokazuje už jej viacročný kontinuálny, v európskom meradle veľmi slušný rast.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:27