Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico píše: Faktúry vyriešené, opozícia zahanbená

20.02.2017, 23:00

Posledný mesiac som strávil nespočet času na rokovaniach s odborníkmi, úradníkmi i politikmi kvôli cenám energií. Na ich rast nebol žiaden dôvod a ľuďom sme sľúbili, že spravíme všetko pre cenovú stabilitu. Bolo to náročné, ale stálo to za to. Preddavky ostali na úrovni minulého roka, celkové platby by vo finále mali byť nižšie.

Dnes niet pochýb, že vedenie regulačného úradu vo viacerých krokoch pochybilo. Mal som však priority – najprv musia byť vyriešené zmätočné faktúry, potom musí byť jasno v celkovom nastavení cien a napokon sa musí za zlyhanie vyvodiť zodpovednosť. V tomto poradí sme veci vyriešili – ľudia dnes dostávajú nové faktúry s nižšími preddavkami, ceny sa vrátili na úroveň minulého roka a predseda úradu skončil po stretnutí so mnou vo funkcii.

Napriek týmto krokom boli ľudia opäť otravovaní nezmyselnou a zbytočnou parlamentnou schôdzou z dielne opozície, ktorá sa mi pokúsila vysloviť nedôveru. Je to napokon pre ňu typické – čím viac hluku, čím viac kamier, čím väčší cirkus a čím horšie pre krajinu – tým lepšie pre nich. Aj za cenu vyvolávania paniky, zavádzania a klamania ľudí. Nešli odvolávať niekoho, ktorý problém spôsobil, ale človeka, ktorý ho vyriešil. To je fraška, aká snáď v histórii slovenského parlamentarizmu ešte nebola.

O predkladateľovi návrhu je škoda utratiť slova, tentoraz však cynizmom prekročil všetky hranice. Zneužitie fotografie mŕtvej českej starenky na hlučnú propagandu je jednoducho odporné. Ten, ktorý ju zneužil, klamal ľudí na začiatku („Táto pani minulý rok, čiže keď to porovnáme aj s minulým rokom, platila 243 eur,“ – TV JOJ, 14. februára 2017), klamal ľudí na konci („Ja som nikdy v živote nepovedal, že táto konkrétna babička dostala takúto faktúru“ – RTVS, O 5 minút 12, 19. februára 2017). Myslím si, že tentoraz sa zaňho hanbili aj kolegovia z opozície a nie divu, že mu dvaja poslanci z klubu rovno odišli.

Korunu všetkému však nasadila strana SaS po schôdzi. Podala trestné oznámenie za zneužitie právomocí verejného činiteľa, pretože som vytvoril na regulačný úrad politický tlak, aby prehodnotil svoje rozhodnutie. Dobre si preto zapamätajme: SaS nie je len strana, počas vlády ktorej mali ľudia najvyššie ceny za elektrinu – je to aj strana, ktorá zažaluje každého, kto sa ľuďom snaží tieto ceny znížiť.

Ďakujem koaličným partnerom za dôveru. Som pripravený pokračovať spolu s nimi v boji za nižšie ceny energií. To je politika pre ľudí, ktorá im prináša konkrétny osoh.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:40