Robert Fico - predseda vlády Slovenskej republikyPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Prestaňte politikárčiť!

20.03.2017, 23:00

Nikdy som sa netajil tým, že Mečiarove amnestie sú morálnym biľagom mladej slovenskej štátnosti. A z tohto dôvodu je môj postoj k tejto téme po celé tie roky kontinuálny. Bol som to ja, ktorý upozornil v čase schvaľovania Mečiarových amnestií na morálne bahno. Bol som to ja, ktorý vždy vyjadril svoj negatívny postoj k ich schváleniu. A boli sme to my, ktorí sme iniciovali prijatie deklarácie v Národnej rade, ktorá ich odsúdila.

Som preto veľmi rád, že v týchto dňoch dozrela vo vládnej koalícii politická vôľa, aby sme pristúpili k ich zrušeniu. Predložili sme návrh, ktorý nie je len ojedinelým právnym výkrikom, ale vytvára ústavné mechanizmy v systéme bŕzd a pák, ktoré zabránia zneužívaniu moci aj do budúcnosti. Je to zodpovedný krok z hľadiska formovania slovenskej politickej kultúry, a preto som veľmi pozorne načúval diskusii, ktorú viedla opozícia na margo nášho návrhu.

Predbežne musím povedať, že ma ich postoj sklamal. Sú témy, pri ktorých verejnosť právom očakáva, že bez ohľadu na stranícku príslušnosť politická scéna ukáže svoju vyspelosť povzniesť sa nad malichernosťami bežného parlamentného zápasu.

Zatiaľ však opozícia ukazuje len svoju nedospelosť. Správa sa ako dieťa, ktorému niekto zobral hračku. Jej argumentácia je postavená na dojmológii a nedôvere. Tvrdí, že návrh je právne komplikovaný (poslanec Budaj), alebo že nemožno veriť Ústavnému súdu SR (Matovič a Kollár), ktorý bude mať konečné slovo. K údajnej komplikovanosti návrhu chcem len podotknúť, že rešpektuje Ústavu a je to ústavné riešenie. Ak máme úctu a rešpekt k Ústave SR, nemôžeme s ňou narábať ako s trhacím kalendárom. Spochybňovanie Ústavného súdu SR a jeho rozhodnutia vnímam ako pokračovanie deštruktívnej politiky voči štátu. Dnes sa im nepáči Ústavný súd, zajtra špeciálny prokurátor, pozajtra prezident policajného zboru... Toto rozkývanie ústavných inštitúcií vytvára chaos a poškodzuje demokratický systém. Čo povie opozícia na konci svojho snaženia? Zrušme štát? Táto rétorika je škodlivá a dláždi cestu extrémistom k moci.

Z tohto dôvodu sa obraciam na opozíciu a vyzývam ju, aby prestala politikárčiť a ukázala mieru zodpovednosti nielen k budovaniu štátu, ale aj schopnosti vyrovnať sa s minulosťou. Je tu jedinečná historická chvíľa a bola by škoda premrhať ju.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 21:58