Financial Times
StoryEditor

Štyri ekonomické lekcie z dvoch rokov s COVID-19

08.12.2021, 23:00
Pandémia ukázala, že ekonómia a epidemiológia sa nedajú oddeliť.

© The Financial Times Limited 2020. Všetky práva vyhradené.

Za preklad článku zodpovedajú výhradne Hospodárske noviny. Financial Times Limited nenesie žiadnu zodpovednosť za presnosť alebo kvalitu prekladu.

Nad svetovou ekonomikou sa vznáša tieň variantu omikron. O jeho prenosnosti, nákazlivosti a schopnosti prekonať ochranu získanú očkovaním alebo prekonaním infekcie toho zatiaľ veľa nevieme. Je to však najlepšia príležitosť, aby sme si urobili inventúru ekonomických lekcií posledných dvoch rokov, a mohli tak nastaviť politiky.

Najdôležitejším je, že keď ekonómiu nemožno oddeliť od epidemiológie. Obmedzenia bežného denného života idú na úkor krátkodobej ekonomickej aktivity, spoločnou príčinou problémov zdravotníctva i ekonomiky je závažnosť pandémie. Najvyššiu prioritu má regulácia vírusu.

Skoré a prísne lockldowny boli najúspešnejšie v roku 2020 a vo väčšine Ázie a Tichomoria fungovali dobre. Účinné vakcíny a liečba však tento rok umožnili, aby sa život v Európe a v Spojených štátoch priblížil k normálu aspoň v krajinách, ktoré presvedčili, alebo prinútili dostatok ľudí, aby sa zaočkovali.

Nádej z účinných vakcín tiež znižuje náklady dočasných ekonomických obmedzení na začiatku vĺn, pretože ich koniec je na dohľad. Odstraňujú potrebu zavádzania drakonických reštrikcií, ktoré boli súčasťou stratégie „nulového covidu“.

O súvislosti medzi ekonómiou a epidemiológiou sme sa naučili až praxou, čistá ekonomická politika v bohatých krajinách triumfovala vďaka tomu, že bola zbavená ideológie.

Minulý rok sa globálny hrubý domáci produkt prepadol najviac od druhej svetovej vojny, ale podľa najnovšej predpovede OECD by vyspelé ekonomiky mali do konca roku 2022 dohnať všetko, čo v porovnaní s prognózami z novembra 2019 stratili. Heslo „Build Back Better“ pre ne nie je len prázdnym sloganom, ale najpravdepodobnejším výsledkom.

Výhľad tento rok zmenila úspešná vakcinácia a šikovné nasadenie ekonomických politík v bohatých krajinách. Fiškálna podpora pre ľudí a spoločnosti zasiahnuté ekonomickými obmedzeniami bola rýchla a štedrá. V rozvíjajúcich sa ekonomikách však na obdobné opatrenia nebol fiškálny priestor. Ich výsledky boli preto horšie a očakáva sa, že pandémia na nich zanechá trvalejšie škody. Navyše, na začiatku boli v poradí pre prístup k vakcínam na nižších priečkach.

Dôležitú úlohu zohrali aj rýchle kroky centrálnych bánk na upokojenie chaosu na finančných trhoch a ich ochota pomocou rozsiahlych nákupov aktív umožniť vládam dostať sa z pandémie pôžičkami a výdavkami. Ak budú tieto opatrenia dočasné a preukážu ochotu predísť trvalým inflačným tlakom, nikto by sa nemal obávať, že bolo prelomené tabu speňažovania vládnych dlhov.

​Návrat inflácie demonštroval tretiu lekciu: vyladiť reakciu na krízu je nemožné. Pri ohromnom náraste globálneho dopytu po tovaroch boli vyššie ceny zákonité a je takmer nemožné vyhnúť sa im. To, že rast cien je hlbšie zakorenený v Spojených štátoch, kde mzdová inflácia stúpla vyššie, je cennou pripomienkou toho, že obmedzenosť zdrojov v ekonómii je skutočná. Vlády nemôžu prevádzkovať ekonomiky pod čoraz vyššími tlakmi bez prehriatia.

Poslednou ekonomickou lekciou ostatných dvoch rokov je, že na detailoch záleží. Aktuálny ekonomický výhľad OECD ukazuje, že americké oživenie v hrubom domácom produkte eurozónu prekonáva, no v zamestnanosti za európskymi krajinami zaostáva. To súvisí s typom fiškálnej podpory počas pandémie.

Európske krajiny nadviazali podporu zamestnania na zamestnávateľov. Pracovníkom zostali ich pracovné miesta, no cenou za to bola nižšia produktivita a oneskorenie v tvorbe nových pracovných miest tam, kde boli dopyt a výdavky vysoké.

Spojené štáty boli lepšie v prerozdeľovaní pracovníkov do nových zamestnaní, pretože podporu neposkytli zamestnávateľom, ale fyzickým osobám. No iba za cenu toho, že z trhu práce oveľa viac ľudí úplne vypadlo. Je ešte skoro na zhodnotenie toho, ktorý prístup bude úspešnejší.

Pamätajúc na tieto poučenia tak môžeme prejsť k variantu omikron. Prvé zistenia naznačujú, že je oveľa prenosnejší ako variant delta. Je tiež možné, že je miernejší, no nie je jasné, či je nižšia virulencia tomuto variantu vlastná, alebo je výsledkom ochrany po očkovaní či prekonaní. Je tu tiež obava z toho, že vekový profil pozitívnych prípadov v Južnej Afrike tvorili mladí.

Krajiny potrebujú čas na prípravu opatrení, no prípady omikronu v Južnej Afrike a v Spojenom kráľovstve pribúdajú mimoriadne rýchlo. Lekciou zo začiatku pandémie je, že treba konať rýchlo a nesnažiť sa optimalizovať. Je čas, aby vlády bohatých krajín uplatnili princíp prevencie a tiež zrýchlili tretie dávky.

To znamená nadviazať na obmedzenie cestovania a zaviesť obmedzenia aj do každodenného života. Takisto treba pripraviť nástroje fiškálnej politiky, aby ich bolo možné znova oživiť, ak budú v najbližších dňoch potrebné ďalšie reštrikcie.

Verme, že tieto opatrenia sa ukážu ako prehnaná reakcia, najmä ak sa potvrdí, že vakcíny sú efektívne pri predchádzaní ťažkému priebehu. Dlhodobé škody budú len malé. Bude to však oveľa lepšie ako čakať a riskovať omnoho horšiu vlnu omikronu.

01 - Modified: 2021-08-01 13:09:19 - Feat.: 0 - Title: Pfizer a Moderna zvýšili v Únii ceny vakcín proti ochoreniu Covid-19 02 - Modified: 2021-10-28 06:56:57 - Feat.: 0 - Title: Financial Times: dajme si pozor na kamery a mikrofóny 03 - Modified: 2021-12-08 08:23:01 - Feat.: 0 - Title: Financial Times: Brazília sa dostala z covidového zlého sna. Pomohlo bleskové očkovanie
01 - Modified: 2024-04-08 15:25:50 - Feat.: - Title: Nepriaznivé počasie v Južnej Afrike ničí domy, najmenej jeden človek zahynul 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Úniu nezaujíma, čo sa vyrába, ale akým spôsobom 04 - Modified: 2024-03-18 15:03:53 - Feat.: - Title: OECD varuje Slovensko: Oproti Západu chudobniete. Premiér Fico sľubuje pomoc s bytmi aj novú elektráreň 05 - Modified: 2024-03-18 15:03:56 - Feat.: - Title: Vláda víta odporúčania OECD, môže ich prenášať do svojich politík, vyhlásil Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/financial-times-v-hn, menuAlias = financial-times-v-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:31