StoryEditor

Rokovania o kúpe Transpetrolu sa vracajú do bodu nula

21.08.2006, 00:00
Noví ruskí šéfovia v Jukose budú v rokovaniach s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom tvrdšími partnermi než doterajší americký manažment.

Aby sa Slovensku podarilo získať naspäť Jukosom sprivatizovaný 49-percentný balík akcií Transpetrolu, bude sa musieť minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek dohodnúť s konkurzným správcom skrachovaného ropného gigantu Eduardom Rebgunom. Tomu sa podarilo vymeniť vedenie v holandskej dcére Jukosu Yukos Finance, ktorá akcie Transpetrolu vlastní. Holandský súd zároveň uznal jeho nárok na príjmy z predaja aktív firmy. Spätné odkúpenie slovenského podniku sa tak môže pretiahnuť napriek tomu, že ešte pred dvoma týždňami minister vyhlásil, že s manažmentom Jukosu obchod definitívne dohodli.
Budú rokovať
"Myslím si, že nie je problém, aby sme sa dohodli aj s pánom Rebgunom na transakcii pre slovenskú stranu. Veľmi transparentne mu vysvetlím požiadavku nielen z hľadiska EÚ. A jednoducho sa budem snažiť dotiahnuť veci tak, ako boli predkonzultované s bývalým manažmentom Yukos Finance," povedal Jahnátek. Ak by sa to nepodarilo, slovenská strana podľa ministrových slov už nebude akceptovať voči inému akcionárovi manažérsku kontrolu, ktorú má v zmluve zaručenú Jukos.
Podľa hovorcu rezortu Branislava Zvaru pracujú na čo najskoršom stretnutí s Rebgunom, aj s novovymenovaným šéfom Yukos Finance Sergejom Šmeľkovom. Pripustil však, že osobne s nimi ešte nehovorili.
S Rusmi to bude ťažšie
Dá sa očakávať, že rokovania s ruskými partnermi nebudú také jednoduché ako s bývalým americkým manažmentom Jukosu. Kým USA aj Európska únia presadzujú spätný odkup Slovenskom, Kremeľ bude robiť všetko pre to, aby si ruská strana ponechala kontrolu v slovenských rúrach.
O tom, že Rusi sú tvrdými partnermi, svedčia aj informácie z Varšavy. Poľský PKN Orlen pravdepodobne odstúpi od akvizície litovskej rafinérie Mažeiku Nafta. Rusi totiž zastavili Litovčanom ropovodný kohútik.
Súdia sa
Osud Transpetrolu bude pravdepodobne závisieť aj od vývoja súdnych procesov v Amsterdame a Moskve. Holandský súd vo štvrtok rozhodol, že správca má nárok na príjmy z predaja Transpetrolu a litovskej rafinérie Mažeikiu Nafta, avšak nedovolil mu priamo kontrolovať Yukos Finance. Rebgun v ten istý deň dosadil za šéfa firmy svojho dlhoročného spolupracovníka Šmeľkova.
Regbunovi naklonený človek vo vedení dcéry však neznamená priamo hrozbu pre slovenské snahy. Majiteľom akcií je na tento účel vytvorená nadácia, a vlastník akcií Yukos Finance s nimi nemôže narábať. "Výsledkom je, že konkurzný správca Jukosu nemôže získať kontrolu nad Yukos International výmenou manažmentu," uvádza sa v analýze bruselskej advokátskej kancelárie Weil, Gotstahl & Manges.
Správcovi sa podarilo v piatok 11. augusta odvolať vedenie Yukos Finance, bývalý americký manažment podal sťažnosť na amsterdamský súd. V Moskve sa v rovnakom čase rozbehla ďalšia akcia - generálna prokuratúra začala vyšetrovať bývalého amerického šéfa Jukosu Stevena Theedeho, odvolaného šéfa Yukos Finance Brucea Misamora a ďalších dvoch ľudí kvôli podozreniu, že v snahe uchrániť majetky firmy poprevádzali aktíva matky na zahraničné dcéry. Ak by aj ruský súd rozhodol v prospech prokurátora, na zaradenie akcií Transpetrolu do konkurznej podstaty spolu s ostatnými ruskými aktívami by bolo nutné potvrdenie verdiktu holandským či americkým súdom.

Čo sa môže stať s Transpetrolom:
- Slovensku sa podarí dohodnúť s ruskou stranou a získať späť akcie Transpetrolu. Kremeľ však bude pravdepodobne proti takémuto riešeniu.
- Holandský súd vyhovie ruským požiadavkám a akcie sa dostanú do dražby. V dražbách bývalého majetku Jukosu bývajú úspešné ruské štátne firmy.
- Kauza sa bude ťahať do apríla budúceho roka, keď Slovensko stratí právo veta. Rusi potom akcie predajú vybranému kupcovi. Podľa Jahnátkových slov však nepripustíme, aby minoritný vlastník získal manažérsku kontrolu, akú má podľa privatizačnej zmluvy Jukos.

SMS Jahnátkovi: skonči, inak pôjdeš dole

Neznámy páchateľ sa SMS správou vyhrážal ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi a jeho rodine. "Zašiel si príliš ďaleko, si chytrý, aby si pochopil vec. Ak nie, vydáme na teba objednávku a pôjdeš dole. O manželke a synovi vieme," napísal podľa denníka Nový Čas neznámy páchateľ. Polícia prípad vyšetruje, rezort hospodárstva nechcel k veci podať ďalšie informácie. SMS správa vraj súvisí s činnosťou novej vlády. V sobotu sa navyše ministrovi neznámi páchatelia vlámali do rodinného domu. Úrad na ochranu verejných činiteľov posilnil Jahnátkovi a jeho rodine ochranu. (TASR)

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Premlčanie podľa Obchodného zákonníka 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 17:29