StoryEditor

Zahraničný obchod sa opäť zlepšuje

14.10.2005, 00:00
Devízové rezervy Národnej banky Slovenska prevyšujú 17 miliárd dolárov a pokrývajú takmer šesťmesačný dovoz Slovenska.
Devízové rezervy Národnej banky Slovenska prevyšujú 17 miliárd dolárov a pokrývajú takmer šesťmesačný dovoz Slovenska. Kríza z konca 90. rokov, keď sa krajina zmietala v pasci vysokého dvojitého deficitu - popri štátnom rozpočte bol v hlboko v mínuse aj zahraničný obchod, tak už nehrozí. Schodok obchodnej bilancie bol vtedy vyše 10 percent HDP, pričom kritická je už hranica piatich percent. "V roku 1998 viselo vo vzduchu vážne riziko, že zažijeme finančnú krízu ako v Argentíne," hovorí prognostik Slovenskej akadémie vied Pavol Kárász.
V tomto roku by mal zahraničný obchod skončiť so schodkom približne štyri percentá HDP. Predpovede na nasledujúci rok sú optimistickejšie. "Mohlo by to byť tri a pol percenta HDP," predpokladá ekonóm Poštovej banky Miroslav Šmál.
Najlepší výsledok v tomto roku
Posledné výsledky zahraničného obchodu dokonca naznačujú, že pomaly ustupuje prechodné zhoršenie bilancie, spôsobené technologickým a investičným dovozom do nových slovenských automobiliek, vysokými cenami ropy a rastúcou spotrebou domácností.
Podľa stredajších údajov Štatistického úradu slovenské firmy vyviezli v auguste do zahraničia tovary a služby za 79 miliárd korún. Dovoz bol zhruba o jeden a pol miliardy vyšší. Analytici takýto nízky schodok neočakávali. Predpovede hovorili až o štyroch miliardách. Poldruhamiliardový mesačný deficit je najnižší v tomto roku. V rovnakom období vlani to bolo o dve miliardy viac. Čo presne pomohlo zahraničnému obchodu, bude známe o mesiac, keď úrad zverejní detailnejšie údaje. "Pri pohľade na júlovú štatistiku vidno, že od začiatku roka sa darí vývozu strojov, zlepšil sa aj export automobilov," hovorí ekonóm ČSOB Marek Gábriš.
Pomôže nové Audi
Ďalšie vyhliadky obchodu sú priaznivé. V poslednom štvrťroku spustí Volkswagen produkciu nového modelu Audi a výrobu rozbiehajú aj dodávatelia automobilových súčiastok Visteon v Nitre a Continental Teves vo Zvolene. "Napriek sezónnemu rastu predvianočných dovozov, ako aj očakávanému dovozu technológií, by mal zahraničný obchod pokračovať v poslednom štvrťroku v zlepšovaní," domnieva sa Gábriš. Aj v budúcom roku pomôžu slovenskému zahraničnému obchodu automobilky. "Rok 2006 by mal byť rokom prelomovým, export začne výrazne rásť, pretože PSA a Kia plánujú rozbeh výroby," doplnil Šmál.
Ako to zmení obchod Slovenska? "Obraz o vplyve na slovenskú obchodnú bilanciu si môžeme domyslieť pri pohľade na tohtoročný zahraničný obchod v Česku," naznačuje Gábriš. Po spustení výroby v automobilke TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech) v Kolíne sa český zahraničný obchod v nikektorých mesiacoch tohto roka dopstal do plusu.

Schodok zahraničného obchodu SR (2005, v mld. Sk)
január 1,9
február 3,9
marec 6,9
apríl 8,1
máj 5,6
jún 3
júl 4,4
august 1,4
Zdroj: Štatistický úrad SR

Hlavní obchodní partneri Slovenska (január - júl 2005)
Dovoz % Vývoz %
Nemecko 22,2 Nemecko 27,3
Česko 13,2 Česko 13,4
Taliansko 5,2 Taliansko 7,2
Poľsko 4,2 Rakúsko 7
Rakúsko 4 Poľsko 6,4
Maďarsko 3,5 Maďarsko 5,1
Francúzsko 3,4 Francúzsko 4,1
Zdroj: Štatistický úrad SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 02:17