StoryEditor

Vtáčia chrípka je pod dohľadom

29.01.2007, 23:00

Už takmer rok sa na Slovensku nevyskytol nový prípad výskytu vtáčej chrípky. Vlani vo februári ju veterinári zistili pri dvoch uhynutých divo žijúcich vtákoch -- potápačovi bielom a sokolovi sťahovavom, ktorých našli v Bratislave a Gabčíkove. Na rozdiel od mnohých štátov sveta, na Slovensku vírus H5N1, ktorý je nebezpečný aj pre ľudí, zatiaľ neprenikol do veľkochovov hydiny. Nezistili ho ani v domových hospodárstvach na dedinách. V zahraničí, najmä Ázii, mu však doteraz podľahlo 164 ľudí. Preventívne bolo usmrtených okolo 200 miliónov domácich operencov, najmä hydiny.
Obmedzenia stále platia
Hoci minulý týždeň potvrdili v Maďarsku ochorenie niekoľkých husí, u nás je nákazová situácia zatiaľ priaznivá. Napriek tomu viaceré preventívne opatrenia veterinárov stále platia. Niektoré vyhlásili ešte koncom roka 2005, ďalšie pribudli vlani. "Na farmách sa musí zabrániť prípadnému kontaktu voľne žijúcich vtákov s hydinou. Ľudia zamestnaní v registrovaných farmách ju nemôžu chovať vo svojich domových hospodárstvach," upozorňuje Martin Chudý zo štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Pracovníci veľkochovov musia používať osobné ochranné pomôcky a s hydinou by mal prichádzať do kontaktu len nevyhnutne potrebný počet zamestnancov.
Veterinári obmedzili aj poľovníkov. Sú povinní hlásiť im každú spoločnú poľovačku na pernatú zver. V umelých chovoch môžu loviť až po súhlase štátneho veterinára. Po odstrele treba poskytnúť vzorky zveri na laboratórne vyšetrenie a zabrániť, aby sa ulovená zver dostala do kontaktu so živou hydinou.
Aj mačky a netopiere
Kvôli vtáčej chrípke v Maďarsku sa u nás odoberie 1 560 vzoriek od voľne žijúcich vtákov a 2 195 vzoriek od hydiny chovanej na komerčné účely -- informovala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magdaléna Fajtová. Vlani naši veterinári vyšetrili približne 2 300 operencov. Okrem spomínaných dvoch prípadov boli všetky ostatné negatívne. Najviac vzoriek analyzovali pri voľne žijúcich vtákoch, hrabavej a vodnej hydine. Vyšetrili však aj 49 pštrosov, 24 papagájov a anduliek, osem mačiek a netopierov.
Pozor na kŕmenie
Rezort pôdohospodárstva zriadil na svojej internetovej stránke tzv. stredisko prvého kontaktu. Sú tam informácie o tom, čo treba robiť a koho požiadať o pomoc v prípade nálezu podozrivého vtáka. Ak ešte žije, jedným z podozrivých znakov jeho správania je strata plachosti. Veterinári varujú pred dotýkaním sa mŕtvych vtákov, ktoré môžu byť zdrojom nákazy. Ich výskyt treba hlásiť na veterinárnej stanici. Ľudia by sa nemali zbytočne približovať ani k operencom, ktoré teraz zimujú na našich vodných nádržiach.

Ako sa chrániť pred vtáčou chrípkou
-- zabrániť kontaktu voľne žijúcich vtákov s hydinou
-- zabezpečiť prísne oddelenie vodnej hydiny od ostatnej
-- zákaz chovu hydiny u zamestnancov registrovaných firiem v domových hospodárstvach
-- prísne dodržiavať nákup hydiny len z registrovaných fariem so stálym veterinárnym dozorom
-- novo nakúpenú hydinu umiestniť do priestorov, ktoré boli vopred vyčistené a dezinfikované
-- pre každú halu používať vlastné pracovné nástroje
-- minimalizovať počty ľudí, ktorí prichádzajú do styku s hydinou
-- hydinu vo voľnom výbehu kŕmiť a napájať v uzavretom priestore
-- nedotýkať sa uhynutých vtákov a ich nález ohlásiť na tel. číslo 0800 127 127
Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:34