StoryEditor

Únia nesľubuje stavbárom zákazky

15.04.2003, 00:00

Vstup kandidátskych krajín do Európskej únie neprinesie obávaný masívny vpád zahraničných stavebných firiem. Rovnako však domácim stavebníkom nesľubuje výrazný nárast objednávok v zahraničí. "Pozerať sa na vstup len ako na príležitosť ísť stavať do zahraničia je ilúziou," povedal včera prezident Európskej federácie stavebného priemyslu Wilhelm Küchler.
Stavebníctvo je lokálnym priemyslom. Možnosť uplatnenia zahraničným firmám preto okrem iného limituje neznalosť miestnych pomerov. Küchler vidí budúcnosť v konzorciách domácich a zahraničných firiem, kde jedni majú kapitál a druhí poznajú prostredie. Aj v USA, kde neexistuje jazyková bariéra, sa firmy z iných štátov na dodávateľských kontraktoch podieľajú menej ako jedenástimi percentami. V EÚ to nie sú ani dve percentá. Výnimkou môže byť prechodné zvýšenie remeselníkov v prihraničných oblastiach. Podľa českého ministerstva priemyslu a obchodu sa napríklad Nemecko pripravuje na českých remeselníkov, pre ktorých bude tento trh po vstupe veľmi atraktívny.
"Veľa sa toho nezmení," odpovedal prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska František Slávik na otázku, čo čaká slovenských stavbárov po vstupe do únie. "Závisí predovšetkým od firiem, ako ešte využijú tento rok na to, aby sa pripravili," uviedol. Pokiaľ Slovensko a domáci podnikatelia za rok zvládnu všetky potrebné technické problémy, ako napríklad normy kvality či certifikáty podľa európskych noriem, niet sa čoho sa obávať. "Šanca môže byť jediná. Spolu so vstupom do únie sa zvýši prílev kapitálu. To je to, čo nám chýba," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 07:04