StoryEditor

Rozhodnutie Kisku, či vymenuje Kažimíra za guvernéra NBS, padne koncom februára

13.02.2019, 08:55
Prezident Andrej Kiska sa dnes stretol s kandidátom na guvernéra NBS Petrom Kažimírom a kandidátom na viceguvernéra Jozefom Hudákom.

Už o pár týždňov by mal odísť zo svojej funkcie súčasný šéf Národnej banky Slovenska Jozef Makúch, prezident Andrej Kiska však ešte stále nevymenoval jeho nástupcu. Dnes doobeda sa stretol s ministrom financií Petrom Kažimírom, ktorého by na tejto stoličke rada videla koalícia.

Ako po stretnutí povedal Kažimír, bavili sa predovšetkým o jeho vízii ako by mala Národná banka v budúcnosti vyzerať. „Chcem, aby aj naďalej bola modernou inštitúciou, ktorá bude zamestnávať špičkových ľudí, Slovákov aj expatov, chcem, aby mala svoj podiel na výskume menovej politiky,“ uviedol.

Okrem toho by sa chcel zamerať na nové technológie a ich zapojenie do platobného styku. „Chcem, aby sme boli schopní reagovať na digitálnu dobu, dobu fin-techov a nových technológii v oblasti platobných služieb ale aj úverových produktov,“ dodal.

Tejto oblasti sa venoval aj na ministerstve. Slovensko totiž patrí k prvým krajinám Európy, ktoré sa aspoň snažia zdaniť digitálne platformy a bojuje za to, aby Európska únia prijala v tejto oblasti čo najskôr opatrenia.

Prezident sa dnes stretol aj s kandidátom na post viceguvernéra Jozefom Hudákom. Ten bol vystavený ostrej kritike a to aj zo strany súčasného guvernéra Jozefa Makúcha, podľa ktorého má nedostatočnú kvalifikáciu. Kažimír sa ale vyjadril, že je pripravený spolupracovať s kýmkoľvek, kto bude do funkcie viceguvernéra vymenovaný.

To, či ich prezident vymenuje alebo nie sa však zatiaľ nedozvieme. Ako uviedol jeho hovorca Roman Krpelan, prezident sa rozhodne na konci februára.

Ak nevymenuje Kažimíra, vláda bude musieť nájsť iného kandidáta, ktorého potom bude musieť znova schváliť parlament. Prípad viceguvernéra je však iný. Ak ho prezident nevymenuje, kreslo môže zostať neobsadené, tak ako je to dnes.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:21