Šéf obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók hovorí, že keby etika zaspala na jednej úrovni, nebolo by to v poriadku.Archív HN: Pavol Funtál
StoryEditor

Slovensko priveľa problémov skrýva za pandémiu

26.01.2022, 23:00
Z vírusu sa stalo zaklínadlo, v skutočnosti však z vlády cítiť obavy a nechuť z diskusie, hovorí predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

Slovenská obchodná a priemyselná komora robí vždy koncom roka medzi svojimi členmi ekonomický prieskum o vývoji slovenskej ekonomiky. Prečo?
Cieľom prieskumu, ktorý sme po prvýkrát robili už pred 21 rokmi, bolo získať reakciu podnikateľskej sféry, ktorá v tom období stále nebola vyprofilovaná, na procesy premeny slovenskej ekonomiky. Prechádzali sme totiž zo štátom riadenej ekonomiky na trhovú a chceli sme vedieť, s akými problémami na naše firmy stretávajú. Taktiež sme chceli vedieť to, ako vnímajú vonkajšie faktory, na Slovensku si totiž často myslíme, že situácia napríklad v Číne alebo na ktoromkoľvek inom kontinente sa nás vôbec netýka. Začali sme síce v období, počas ktorého sa transformovala ekonomika, no povedali sme si, že z toho urobíme systém. Urobíme časový rad, ktorý bude porovnateľný, aby sme vedeli, ako sa na Slovensku vyvíja podnikateľské prostredie, ale aj kvalita podnikania a podnikateľov všeobecne. Dnes máme presne takýto časový rad, zvolili sme totiž systém, že približne dve tretiny otázok ostávajú identické.

Aká je jeho výpovedná hodnota?
Tento rok sa prieskumu zúčastnilo 169 respondentov, v uplynulých rokoch sme boli radi, ak ich bolo okolo 200. Pod nižší počet sa tento rok podpísala pandémia. Mnohé firmy sa viac koncertujú na vlastné prežitie ako na prieskumy. Výsledok 169 firiem teda berieme pozitívne, a to najmä z hľadiska regionálneho, máme totiž pokryté celé Slovensko. Prieskum je pokrytý z hľadiska veľkosti firiem – malé, stredné aj veľké firmy – a taktiež z pohľadu vlastníckeho. Máte tam domáce firmy, podniky zmiešaného vlastníctva aj čisto zahraničné subjekty.

Optimizmus slovenských podnikateľov podľa prieskumu opäť rastie. Rok 2021 by mal pre nich dopadnúť napokon lepšie, ako očakávali ešte v roku 2020. Čím si to vysvetľujete?
Ide o súbor viacerých faktorov. V prvom rade si musíme uvedomiť, že sa nenaplnili všetky tie katastrofické prognózy, či už pre rok 2020, alebo 2021. Stalo sa tak preto, že naša podnikateľská sféra ukázala značnú odolnosť voči vonkajším vplyvom a podnikatelia našli svoj priestor. Máme pomerne veľa firiem, ktoré v prieskume tvrdia, že sa ich kríza zásadným spôsobom nedotkla. Príjmy sa im neznížili a, naopak, investujú do budúcnosti. Sú však iné oblasti – najmä sektor služieb –, ktoré sú výrazne postihnuté a kde je aj pesimizmus väčší.

Čierne čísla čakajú aj v roku 2022, a to napriek vše...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 01:13