StoryEditor

Minirozhovor: Koristnícky vzťah k lesom

24.09.2007, 00:00

V poslednom čase sa veľa hovorí o hospodárení v lesoch a ťažbe dreva. V akom stave sú naše lesy?
Hrôzostrašné informácie o rozmnožení lykožrúta sú pravdivé. Už niekoľko rokov sa zdravotný stav ihličnatých lesov zhoršuje a lesy dosť chátrajú. Súvisí to s pôdohospodárskou a lesníckou politikou po roku 1990. Ale aj banskou činnosťou v minulosti a vývozom dubov až do Benátok na výstavbu a spevňovanie hrádzí. Tieto stromy vyrúbali a nahradili inými, hoci duby boli u nás pôvodnou drevinou. Lesníci však prišli na to, že výsadba monokultúrnych -- smrekových lesov, bola chyba.

Na Slovensku sa zvyšuje ťažba dreva. Ako to hodnotíte?
Ročne sa dá vyťažiť tri a pol, až štyri milióny kubíkov dreva. V súčasnosti je to dvojnásobok a bude ešte viac. Vlastníci kapitálu sa cez niektorých skorumpovaných ľudí v lesníctve začali správať k lesom koristnícky. A žiaľ, sú za tým aj politici. Príčinou chátrania lesov nie je teda len lykožrút, ale aj ľudia.

Mnohí lesníci hovoria, že majú veľkú zásluhu na dobrej kondícii lesov. Súhlasíte s nimi?
Na základe referenda obhospodaruje v Poľsku všetky lesy štátny podnik. U nás ich rozdrobili. Jediné urbariáty, ktoré hospodária tak ako sa má, sú na Liptove. Inde urbárnici rozšafne prenechali lesy rôznym živnostníkom a lesníkom. Povznikali rôzne eseročky a neraz sa v lesoch hospodári bez dozoru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:57