StoryEditor

Francúzske automobilky plánujú investície v Rusku

11.09.2007, 15:19
Autor:
TASRTASR
Francúzske automobilky PSA Peugeot Citroën a Renault plánujú investovať v Rusku do výroby vozidiel, aby mali podiel na jeho rýchlo sa rozvíjajúcom automobilovom trhu. Súčasne tým chcú zabrániť finančnému riziku, ktoré je spojené s exportom automobilov z euroregiónu.

Šéf PSA Christian Streiff povedal, že sa dostal blízko k rozhodnutiu o výbere lokality, v ktorej bude postavený montážny závodov s ročnou kapacitou 300 000 vozidiel. Vylúčil možnosť, že by to bolo niekde blízko Petrohradu, ktorý je už teraz ruským Detroitom. Má na výber dve až tri vhodnejšie lokality. Streiff to povedal na 62. Medzinárodnom veľtrhu automobilov (IAA), ktorý sa začal dnes vo Frankfurte nad Mohanom.
Šéf Renaultu Carlos Ghosn uviedol, že správna rada podniku urobila rozhodnutie o ruskom partnerovi. Mala by to byť automobilka AvtoVAZ. Vedenia oboch firiem rokujú o rozvoji spolupráce. Renaultu je jedno, či si postaví v Rusku vlastnú výrobnú kapacitu, alebo či bude spolupracovať s miestnym podnikom. Pre neho je dôležité, aby sa vyhol stratám, ktoré plynu zo silného eura v prípade, ak vozidlá vyváža na ruský trh z eurozóny.
Keďže ruský automobilový trh zažíva obrovský rozmach, Ghosn je toho názoru, že "ak teraz nezachytíme vzostupný trend, v budúcnosti by bolo treba vynaložiť veľmi veľa úsilia, aby sme sa dostali na požadovanú úroveň".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:52