StoryEditor

Belousovová: II. pilier má byť stále dobrovoľný

22.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Povinná účasť v druhom dôchodkovom pilieri je podľa podpredsedníčky koaličnej SNS Anny Belousovovej na hrane ústavnosti. Kapitalizačný pilier by mal byť preto podľa nej dobrovoľný stále.
"Zo zákona tam naženiete ľudí, aby zverili svoj kapitál nejakým súkromným spoločnostiam, ktoré negarantujú de facto nič. To je nielen na hrane ústavnosti, to je trochu za ňou," vyhlásila vo včerajšej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 Belousovová. Novela zákona o sociálnom poistení, o ktorej osude bude na prebiehajúcej októbrovej schôdzi rozhodovať parlament, prináša dočasné otvorenie druhého piliera v prvom polroku budúceho roka.
V rámci vládnej koalície je podľa Belousovovej zhoda na všetkých podmienkach, ktoré prezentoval predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar ako svoje výhrady k pôvodnému vládnemu návrhu. Ten ešte v sobotu priznal, že niektoré jeho výhrady budú akceptované už pri súčasnej novelizácii a ostatné sa zapracujú do väčšej dôchodkovej novely v marci budúceho roka.
Pre opozičné KDH, a pravdepodobne pre celú opozíciu, nie je koaličná dohoda na podobe zákona o sociálnom poistení prijateľná, reagoval podpredseda KDH Július Brocka. Nesúhlasí ani so zámerom vlády zdobrovoľniť druhý dôchodkový pilier. "To je katastrofa, návrat do minulosti. Vraciame sa k problémom prvého piliera," upozornil Brocka. Vládou pripravované zmeny v dôchodkovom systéme označil za krátkozraké, pretože problémy v dôchodkovom systéme nezmenšia, ale situáciu dôchodcov aj Sociálnej poisťovne, naopak, zhoršia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 08:27