StoryEditor

Dopravcom odpustili povolenia do Nemecka

Niektorí slovenskí autodopravcovia budú od 1. mája oslobodení od povinnosti vlastniť prepravné povolenia na cesty do Nemecka. Aby však boli vozidlá s celkovou hmotnosťou do 6,5 tony a nosnosťou do 3,5 tony vyňaté z povoľovacieho konania, musia spĺňať ekologické normy Euro 2 a Euro 3. Tie okrem celkového technického stavu zohľadňujú aj emisie či hlučnosť vozidla.
Dopravcov, ktorí do dohodnutého termínu nebudú mať potrebné povolenie, nemecká strana nebude postihovať. "Musia zároveň spĺňať národné kritériá pre vykonávanie dopravnej činnosti, ktorými sú finančná a odborná spôsobilosť, ako aj bezúhonnosť," hovorí generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy ministerstva dopravy Jaroslav Hnatič.
Nové opatrenie by malo vyriešiť problém slovenských dopravcov, ktorí v posledných týždňoch protestovali, že pre povinnosť vlastniť povolenia prichádzajú o zákazky. Prepravcovia z Poľska, Maďarska či Česka totiž pri cestách do Nemecka tieto povolenia vlastniť nemuseli. Niektoré slovenské prepravné firmy sa preto registrovali v susednom Česku, aby sa tejto povinnosti vyhli.
Slovenskí dopravcovia museli dosiaľ vlastniť povolenia, ktoré im jednorazovo vydávalo združenie ČESMAD Slovakia. Združenie v súčasnosti eviduje 260 prepravných spoločností s 1 124 vozidlami, ktoré spĺňajú podmienky pre oslobodenie od povolenia. Ako podotkla generálna tajomníčka združenia Katarína Vinceová, slovenské spoločnosti potrebujú povolenia pre cesty do všetkých susedných krajín. Pripravované dohody s Talianskom a Francúzskom, ktoré by podobne ako dohoda s Nemeckom mali dopravcom uľahčiť získavanie povolení a výmenu tovaru, podľa nej asi nadobudnú účinnosť až po vstupe Slovenska do EÚ.
Podľa viceprezidenta Združenia automobilového priemyslu SR Júliusa Hrona je oslobodenie od povolenia pre dopravcov spĺňajúcich požadované kritériá priaznivým impulzom. Ako uviedol pre HN, je preto v záujme ostatných dopravcov, aby spĺňali potrebné ekologické normy. Povinnosť vlastniť povolenie v kategórii "malých vozidiel" pri cestách do Nemecka sa bude naďalej týkať prepravcov spĺňajúcich nižšie normy Euro 1 alebo Euro 0.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 07:04