StoryEditor

Úrady preveria štyri stavebné spoločnosti. Pre kartel

14.01.2014, 13:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR, začal 12. decembra 2013 z vlastného podnetu správne konanie voči štyrom podnikateľom pôsobiacim v oblasti stavebníctva v súvislosti s ich účasťou a predkladaním ponúk vo verejných obstarávaniach (VO), ktoré sú financované z európskych fondov. Informovala o tom dnes manažérka pre styk s verejnosťou PMÚ SR Andrea Wilhelmová.

Úrad má podľa nej dôvodné podozrenie, že spoločnosti koordinovali svoj postup pri predkladaní ponuky vo VO, ktorého predmetom bola rekonštrukcia objektu poskytujúceho služby v sociálnej oblasti v celkovej hodnote viac ako 2 milióny eur. Projekt bol financovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR.

"Verejné obstarávanie by tak stratilo svoj zmysel, ktorým je zabezpečiť čo najefektívnejšie využitie verejných zdrojov. Takéto konanie podnikateľov môže byť v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, ktorý zakazuje dohody medzi konkurentmi, ktoré obmedzujú súťaž," upozornila.

"Aby úrad potvrdil svoje podozrenie a zaistil ďalšie dôkazy, vykonal ešte pred začatím správneho konania neohlásené inšpekcie v podnikateľských priestoroch viacerých podnikateľov, počas ktorých získal podklady k VO, vrátane e-mailovej komunikácie," informovala.

"Pretože ide o horizontálne dohody medzi priamymi konkurentmi, ktoré sa považujú za ťažké kartely, účastníkom takýchto dohôd hrozí pokuta až do výšky 10 % z ich obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie. Pre účastníka kartelu existuje možnosť úplne sa vyhnúť pokute, ak z vlastnej iniciatívy ako prvý predloží úradu rozhodujúci dôkaz o existencii takejto dohody, alebo predloží informácie a dôkazy rozhodujúce pre vykonanie inšpekcie," podčiarkla.

"Začatie správneho konania neznamená, že účastníci porušili súťažné pravidlá a neprejudikuje závery, ku ktorým môže Protimonopolný úrad SR dospieť v rozhodnutí," zdôraznila.

V prípade, ak sa preukáže, že sa uchádzač podieľal na kolúzii vo VO, takýto uchádzač sa podľa nej po dobu troch rokov od konečného rozhodnutia potvrdzujúceho existenciu dohody obmedzujúcej súťaž nemôže zúčastňovať VO. Tento zákaz sa nevzťahuje na toho, kto splnil podmienky pre neuloženie alebo zníženie pokuty podľa tzv. leniency programu.

"Kartelové dohody vo verejnom obstarávaní (tzv. bid rigging) predstavujú dojednania medzi niektorými alebo všetkými uchádzačmi v tendri. Spolupráca môže mať najmä podobu dohody o výške ceny, rozdelení zákaziek alebo o inej forme koordinácie vrátane dohody o nepredložení ponuky alebo rotácii zákaziek," dodala.

01 - Modified: 2005-12-05 11:22:25 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Ficov pokus o alternatívu
01 - Modified: 2024-04-26 07:19:37 - Feat.: - Title: Ceny stavebných prác boli medziročne vyššie o viac než päť percent, tempo rastu stúpa 02 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 03 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 05 - Modified: 2024-03-12 14:54:57 - Feat.: - Title: Prečo slovenské stavebníctvo chradne, aj keď proletári všetkých kelní spoja svoje sily
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 22:51