StoryEditor

O Babišovi hovoria ďalšie spisy

30.01.2014, 23:16
Andrej Babiš figuruje nie v troch, ale až v piatich spisoch obávanej československej Štátnej bezpečnosti.

Tvrdia to advokáti Ústavu pamäti národa, ktorí na včerajšom súde „vytiahli“ na čerstvo vymenovaného ministra financií a vicepremiéra Česka aj zväzky Turek a Bauer. „V nich je agent Bureš (krycie meno Andreja Babiša) zmieňovaný viackrát,“ povedali advokáti ústavu.

Falošný obsah

Andrej Babiš, ktorý je jediným akcionárom chemicko-potravinárskeho impéria Agrofert a vlastní aj vydavateľstvo HN Ecopress, totiž pred zhruba rokom zažaloval Ústav pamäti národa. Ten trvá na tom, že bol agentom ŠtB a odmieta jeho vymazanie z evidencie. Cenzurovali by tým totiž históriu a zároveň sa odvolávajú na dobové záznamy.

Hoci súd v tejto záležitosti nerozhodol a pojednávanie presunul na apríl 2014, Babišovi advokáti predvolali dvoch svedkov. Prvým bol bývalý nadporučík ŠtB Andrej Kuľha, ktorý mal Babišov zväzok v rukách ako posledný a dal ho i archivovať. Druhým bol bezpečnostný expert Milan Žitný.

Obaja sa vyjadrili v prospech Babiša a tvrdili, že napríklad spis Bureš bol vedený chaoticky a účelovo. „Okrem toho obsahoval informácie, ktoré sa dali získať aj oficiálnou cestou. Chýbali tu aj základné previerky, obsah nebol usporiadaný, nebolo tu množstvo dokumentov. Spisy sú reálne, ale obsah je falošný,“ povedal Kuľha s tým, že s Babišom sa nepozná osobne a nikdy sa s ním nerozprával.

 

Zneužíval informácie?

Kuľha doplnil, že podľa neho je falzifikovaný aj spis Bauer. V tomto zväzku sa píše, že Kuľhovi bolo nariadené zaviazať na spoluprácu agenta Bauera. „Stretli sme sa v byte, kde sa mal uviazať, no zistil som, že o spolupráci nič nevedel a aj ju odmietal. To som i napísal, no nadriadený spis sfalšoval. Malo tak z neho vyplývať, že viazací akt som nerobil ja,“ dodal Kuľha.

Začiatkom decembra český týždenník Euro vydal informáciu o tom, že spisy pravé sú. Povedal im to jeden z Kuľhových nadriadených, ktorý však nechcel byť menovaný:„Pán Kuľha mal v práci veľké medzery. Patril medzi typy ľudí, ktorí neváhajú zneužiť informácie vo svoj prospech.“

Babiš tvrdí, že agentom ŠtB nikdy nebol a nikdy s nimi vedome nespolupracoval. Aj preto verí, že tento súd vyhrá. Hovorca Ústavu pamäti národa Tibor Ujlacký pre HN povedal, že k tomuto prípadu, kde sú účastníkmi, sa nebudú vyjadrovať. „Ústav nie je a nemôže byť zodpovedný za to, čo obsahujú zverejnené registračné protokoly bývalej ŠtB, keďže ich nevytvoril. Nijakým spôsobom nemôže meniť ich obsah, keďže ide o archívne dokumenty. Tí, ktorí sú presvedčení o neoprávnenosti svojej evidencie v registračných protokoloch bývalej ŠtB, by preto mali žalovať tých, ktorí evidenciu vykonávali,“ dodal Ujlacký.

Aj v prípade, že by Babiš bol usvedčený z kolaborácie s ŠtB, novou vládou v Česku to neotrasie. Povedal to Bohuslav Sobotka. Stúpenci v jeho strane ANO však podotkli, že by s ním spoluprácu odmietli.

01 - Modified: 2005-12-29 11:32:41 - Feat.: 0 - Title: Koruna zaklopala na bránu eurozóny
01 - Modified: 2021-09-02 12:33:34 - Feat.: - Title: Babišovo ANO odštartovalo predvolebnú kampaň: Až do roztrhania tela 02 - Modified: 2018-06-08 05:37:55 - Feat.: - Title: Ďalšie rozhodnutie v Babišovej kauze o pôsobení v ŠtB. Najvyšší súd zamietol dovolanie 03 - Modified: 2018-01-10 20:40:15 - Feat.: - Title: Rokovanie o dôvere Babišovej vláde prerušili. Dôvodom bola jeho kauza 04 - Modified: 2017-10-20 21:42:00 - Feat.: - Title: Hlavnou témou v Česku je Andrej Babiš. Fenomén, ktorý budí hrôzu 05 - Modified: 2016-11-15 09:31:18 - Feat.: - Title: Policisté dopadli hackera, který vydíral Babiše
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:02