StoryEditor

Slovensko, krajina, kde má každý nárok na „zľavu“

25.05.2015, 00:00
Premiér Robert Fico na sobotňajšom sneme strany Smer-SD predstavil nový, v poradí už druhý, sociálny balíček. Jeho cena je 200 miliónov eur.

Najprv to boli dôchodcovia, potom aj študenti. Premiérovi Robertovi Ficovi sa zapáčilo rozdávanie zliav. Po tomto víkende si tak na svoju zľavu počká už každý občan Slovenska. Druhý sociálny balíček, ktorý v sobotu predstavil premiér, cieli na každého. Do volieb zostáva necelých 300 dní, a tak sa v rozpočte „ľahko“ našlo 200 miliónov eur, ktoré pomôžu vlastne všetkým.

1. Bežní ľudia

Z celého 15-bodového balíka sa premiér Robert Fico (Smer-SD) zameral na bežných ľudí a na pomoc rodinám až v ôsmich opatreniach. Niektoré pritom neboli žiadnou novinkou. Išlo o témy, ktoré kabinet otvoril už v minulosti, napríklad lacné bankové účty. Jednoznačným prekvapením bolo zníženie dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent na základné potraviny. Má ísť napríklad o mlieko, mäso, maslo, chlieb, pečivo. Fico chce, aby sa nižšia DPH premietla aj do cien týchto potravín. „Nevidíme v tom problém. Ceny budeme primerane opravovať,“ povedal podpredseda Predstavenstva Coop Jednota Martin Katriak.

Najzásadnejšie opatrenia:

– pokles DPH na základné potraviny z 20 na 10 percent

– zvýšenie minimálnej mzdy

– rekreačné dovolenkové pobyty pre sociálne slabšie rodiny

2. Deti

To, že Robert Fico chce podporovať tábory pre deti, sa vedelo už niekoľko mesiacov. Prekvapením na sobotňajšom smene strany však bolo rozhodnutie, že vláda finančne prispeje aj na lyžiarske kurzy pre žiakov základných a stredných škôl. „Štát tak ročne podporí 120-tisíc žiakov, ako aj cestovný ruch v sume 600-tisíc eur,“ povedal Fico. Okrem toho sa vláda mieni zamerať aj na pomoc novým tzv. satelitným mestám. Ide o mestá, do ktorých sa posledné roky sťahuje veľa ľudí. Tie sa s týmto náporom však nedokážu tak skoro vyrovnať, a preto v nich chýbajú škôlky či školy.

Najzásadnejšie opatrenia:

– príspevky na lyžiarske kurzy pre žiakov a na školy v prírode

– výstavba základných škôl

– zníženie finančného doplatku na lieky pre deti


Čítajte viac:

Nižšiu DPH Fico nechcel. Teraz ňou otvára sociálny balíček

Minúta za minútou: Ako prebiehal snem

Anketa: Smer predstavil druhý sociálny balíček. Čo naň hovoríte?

Druhý Ficov balíček. Pozrite si 15 opatrení

Ficove balíky. Čo sľúbil, to nerobí. A robí to, čo nesľuboval

Rozdiel medzi Ficovými vládami: sociálne balíčky


3. Podnikatelia

Podobne ako pri prvom balíčku, aj pri druhom sa vláda zamerala na podnikateľov len okrajovo. Prvé opatrenie, ktorým je fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve, je podľa odborníkov dobrá správa. Podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku ho však môžeme vnímať len ako reakciu na kauzu Váhostav, do ktorej je zapletený jeden z údajných mecenášov Smeru Juraj Široký. Kriticky Machunka nazerá aj na plánované dotovanie firiem v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. „Lokality nemajú veľký potenciál. Som zvedavý, ako to chcú zmeniť,“ dodáva.

Najzásadnejšie opatrenia:

– fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve

– špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti aj cez rôzne dotácie pre firmy

4. Dôchodcovia

Nebol by to sociálny balíček, ak by sa v ňom nenašlo aspoň jedno opatrenie aj pre dôchodcov. Aj tentoraz sa vláda Roberta Fica zamerala na jeden z najakútnejších problémov penzistov. A tým sú drahé lieky. Preto sa kabinet rozhodol, že doplatok za lieky bude pre dôchodcov štvrťročne maximálne 25 eur. V súčasnosti je to 42 eur. Okrem toho sa Fico chce zamerať aj na obnovu spoločných priestorov v štátnych nemocniciach. Hovoríme o vestibuloch či chodbách. Teda o priestoroch, kde pacienti trávia najviac času. Toto opatrenie by však malo byť pozitívom nielen pre penzistov, ale pre všetkých chorých ľudí.

Najzásadnejšie opatrenia:

– zníženie finančného doplatku na lieky pre dôchodcov

– obnova priestorov v nemocniciach

01 - Modified: 2007-06-08 16:57:00 - Feat.: 0 - Title: Zo starého kaštieľa v Košiciach má byť päťhviezdičkový hotel
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:43