StoryEditor

Exportéri by uvítali nižšie sadzby

06.06.2003, 00:00

Zvyšovanie cien energií a silnejúca koruna spôsobujú veľké problémy slovenským exportérom. Uviedol včera pri príležitosti odovzdávania ocenení Najlepší exportér SR pre rok 2002 generálny riaditeľ Slovglass Poltár Miroslav Andráš. V dôsledku toho bude musieť Slovglass v tomto roku prepustiť 350 z 1 750 ľudí. Veľkú časť produkcie exportuje do USA, Veľkej Británie a krajín EÚ. Dnešná situácia podľa Andráša nahráva špekulatívnym nákupom koruny. Jej aktuálny kurz nemá ekonomické opodstatnenie. Podniky majú problémy za dnešné ceny (najmä vzhľadom na kurz dolára) vyvážaný tovar vyrobiť. Mali by sa podľa neho znížiť úrokové sadzby, aby nedochádzalo k ďalšiemu posilňovaniu koruny.
"Súčasný vývoj má na nás trocha miernejší dosah, lebo všetky suroviny nakupujeme v zahraničí," povedal výkonný riaditeľ malej spoločnosti Europur Nové mesto nad Váhom Štefan Rehák. Firma s takmer 30 zamestnancami exportuje až 98 percent produkcie, v ktorej dominujú polyuretánové plášte na invalidné vozíky a zdravotnícku techniku. Spolupracuje s najväčšími výrobcami týchto vozíkov v EÚ.
Zdvojnásobiť výrobné priestory plánuje v najbližšom období producent zdravotníckych textílií Tytex Slovakia Humenné, ktorý je členom nadnárodnej skupiny so sídlom v Dánsku. V januári 2001 začínala činnosť so 70 pracovníkmi, dnes zamestnáva 171 ľudí. Ako uviedla manažérka predaja spoločnosti Marianna Babinská, vyše 99 percent produkcie exportuje. V roku 2001 vyviezla tovar za 145 miliónov korún, v roku 2002 už za 260 miliónov korún. Obchod zabezpečujú partneri z Dánska a Nemecka.
Súťaž pripravilo ministerstvo hospodárstva spolu s Eximbankou. Do súťaže sa prihlásilo 51 podnikov, čo je menej ako v roku 2001. Podmienky, najmä 30-percentný podiel pridanej hodnoty pri vyvážanej produkcii, z nich splnilo 27.

Najlepší exportéri v roku 2002

Veľké podniky

Stredné podniky

Malé podniky

Matador Púchov Festap Bratislava Europur Nové Mesto nad Váhom
SES Tlmače Tytex Slovakia Humenné Naturex Komárno
Slovglass Poltár Texicom Ružomberok Ultrazvuk Nové mesto nad Váhom
Slovenské magnezitové závody Jelšava Kovohuty Dolný Kubín Orgeco Nové Zámky
Železiarne Podbrezová Sauer−Danfoss Dubnica
Rialto Partizánske
Zdroj: MH SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 14:14