StoryEditor

EdF by podľa Pillára dostavala Mochovce

27.01.2003, 23:00
Spoločnosť Electricité de Francé, ktorá sa považuje za jedného z potenciálnych investorov pre Slovenské elektrárne, prejavila záujem aj o dostavbu dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce. Tvrdí to šéf Slovenských elektrární Vincent Pillár, ktorý minulý týždeň oznámil svoj odchod na dôchodok.
  • Pillár: Kam sa ponáhľame s privatizáciou
  • "Našiel sa významný investor - Electricité de Francé, ale ten žiada politickú podporu od vlády. Francúzi nechcú ísť do nepriateľského prostredia," povedal včera Pillár.
    Podľa štúdie, ktorú si objednala prvá vláda Mikuláša Dzurindu, je dostavba Mochoviec ekonomicky nevýhodná. Naopak, podľa Pillára z analýz Slovenských elektrární vyplýva, že ich treba dostavať. Slovensko sa podľa neho už veľmi ľahko vzdalo elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, keďže súhlasila s odstavením jej prvého bloku už v roku 2006.
    Pillár včera priznal aj prezamestnanosť elektrární. Pri porovnaní s Českými elektroenergetickými závodmi (ČEZ) je počet zamestnancov na jednotku vyrobenej elektriny veľmi nepriaznivý. V uplynulých dvoch rokoch znížili počet zamestnancov o 400 ľudí a majú procesný model, ktorý predpokladá zefektívnenie riadenia a zníženie počtu o devätnásť percent, teraz zamestnávajú 10 300 ľudí. "Viem, že ak to neurobíme my, urobí to privatizér a dosahy by boli tvrdšie", dodal.
    Hospodársky výsledok elektrární za minulý rok Pillár nedokázal špecifikovať. Ovplyvnia ho aj neuplatnené staré pohľadávky. Zadlženosť spoločnosti je na úrovni 60 miliárd korún.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    10. máj 2024 18:02