StoryEditor

Proti zdaneniu penzií len ANO

15.04.2003, 00:00

K návrhu ministerstva financií zdaňovať dôchodky zaujali koaličné strany rezervované stanoviská. Rozhodné nie zatiaľ návrhu odkázala iba strana ANO. Zdaniť vyššie dôchodky nemá podľa názoru liberálov opodstatnenie aj vzhľadom na to, že občan si v základnom systéme dôchodkového zabezpečenia bude môcť platiť čiastku, ktorá nepresiahne trojnásobok priemernej mzdy. "V prípade, ak si bude chcieť jednotlivec šetriť na svoj dôchodok viac, bude môcť využiť tretí doplnkový pilier, ktorý už bude podliehať zdaňovaniu," povedal hovorca ANO Peter Matula.
"Sú síce krajiny, v ktorých sa dôchodky zdaňujú, domnievam sa však, že na Slovensku by to bolo veľmi ťažko priechodné," povedal Iván Farkas z SMK. Na tento problém zatiaľ SMK podľa neho nemá vyhranený názor. "Oficiálne stanovisko poskytneme až keď to prerokujeme v hospodárskom klube," povedal.
Július Brocka z KDH si vie zdaňovanie dôchodkov predstaviť iba ak, by sa zvýšili odpočítateľné položky daňového základu pri doplnkovom dôchodkovom poistení. "Ak by však v konečnom dôsledku mali mať ľudia po prípadnom zdanení nižšie dôchodky ako teraz, tak by sme to asi nepodporili," zdôraznil.
SDKÚ stojí za Miklošom. "To, čo prezentuje Ivan Mikloš, sa dá považovať aj za stanovisko SDKÚ," povedal hovorca strany Martin Maťko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 09:21