nemocnicaTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Potvrdilo sa, že zdravotníctvo nemá dosť peňazí, tvrdí žena z vedenia Unionu

05.01.2017, 16:29
Autor:
TASRTASR

Minulý rok potvrdil, že slovenské zdravotníctvo je nedostatočne dofinancované, tvrdí Elena Májeková, členka predstavenstva a šéfka nákupu zdravotnej starostlivosti Union zdravotnej poisťovne.

Predpokladá, že s nedostatkom bude zápasiť aj tento rok. "Očakávame, že ministerstvo zdravotníctva spolu s ministerstvom financií budú tento vážny problém systematicky riešiť," povedala pre TASR.

Dofinancovanie zdravotníctva v tomto roku označila za kľúčové. Za dôležité tiež považuje zvyšovanie transparentnosti v sektore, zavedenie DRG a e-Healthu, ako aj implementáciu úsporných opatrení.

"Pre efektívne riadenie zdrojov bude tiež dôležitá stratifikácia nemocníc, ale aj diskusia o tom, ako ďalej posilňovať zodpovednosť každého jednotlivca za svoje zdravie – napríklad aj prostredníctvom rozvoja individuálneho zdravotného poistenia vrátane spoluúčasti."

Za pozitívum minulého roka považuje Májeková zapojenie všetkých do projektu podpory zavedenia DRG i posun v elektronizácii zdravotníctva. Pripomína, že napriek tomu však sektor čelil dlhodobým problémom ako nedostatok transparentnosti a neefektívne riadenie zdrojov.

"Dlhodobá nedôvera ľudí v systém zdravotníctva sa prehĺbila. Sme presvedčení, že spoločným cieľom všetkých aktérov v zdravotníctve má byť väčšia efektivita v manažmente zdrojov a vyššia kvalita zdravotnej starostlivosti," doplnila.

Zdravotná poisťovňa Dôvera pozitívne hodnotí legislatívu, ktorá obmedzí reexport liekov. "Na druhej strane je škoda, že v roku 2017 bude zdravotníctvo bojovať s peniazmi. Sektor čakajú reštrikcie a v takomto prostredí sa omnoho ťažšie zavádzajú rozumné iniciatívy ako eHealth, DRG, opatrenia na zlepšenie kvality. V budúcom roku nás čaká viac boj o financie, ako boj o zlepšenie úrovne zdravotnej starostlivosti. Samozrejme, šetriť je potrebné, ale schválený rozpočet pre zdravotníctvo je až príliš reštriktívny," uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

V súčasnosti je podľa Májekovej potrebné hľadať systémové riešenia, a nie kriviť systém jednorazovými opatreniami. "Úsporné opatrenia, napríklad zníženie úhrad za CT, MR, laboratórnu diagnostiku, lieky a zdravotnícky materiál, môžu byť spolu so zavedením DRG a e-Healthu jednou z ciest, ktorá napomôže riešiť problémy, za predpokladu, že sa k týmto opatreniam pridajú všetci poskytovatelia," uviedla Májeková.

Neefektívne hospodárenie v zdravotníctve je podľa nej dlhodobý problém, ktorý súvisí aj s potrebou zvyšovania transparentnosti. "Zriadenie nových dozorných orgánov v nemocniciach a zahrnutie nominantov opozície a tretieho sektora do Dozornej rady VšZP je dobrým prvým krokom. Dôležité však bude najmä, ako si správne nastavia interné pravidlá tak, aby nepodliehali rôznym vplyvom, a aké budú výsledky praktických kontrol týchto pravidiel spomínanými dozornými orgánmi. Zároveň je dôležité, aby aj v systéme zdravotníctva existovali rovnaké podmienky pre všetkých a mohli sa tak naplno prejaviť výsledky plurality a konkurenčného prostredia," zhrnula.

01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 03 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-29 18:32:25 - Feat.: - Title: Väčšina výjazdov záchraniek je zbytočných. Šéf komory žiada ministerstvo, aby sa za to konečne trestalo 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 18:27