Minister financií za Smer Ladislav Kamenický. FOTO: Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Rozpočtový schodok Slovenska sa medziročne strojnásobil, do konca roka ešte porastie

02.11.2023, 12:38
Autor:
ČTKČTK

Na tento rok zákon o štátnom rozpočte predpokladá schodok 8,34 miliardy eur, dôvodom je okrem iného vytvorenie rezervy 3,5 miliardy eur na kompenzácie vysokých cien energií.

Schodok štátneho rozpočtu Slovenska sa ku koncu októbra medziročne strojnásobil a dosiahol 5,19 miliardy eur, informovalo dnes ministerstvo financií. Oproti minulému roku pokračovalo rýchlejšie tempo rastu rozpočtových výdavkov ako príjmov.

Vláda premiéra Roberta Fica zatiaľ neoznámila svoje prípadné kroky na ozdravenie štátnych financií, ku ktorému už skôr vyzvali odborníci aj predchádzajúci úradnícky kabinet.

image

Doterajšie čerpanie z Plánu obnovy bolo fatálnym zlyhaním predošlých vlád, vyhlásil Fico

Vyššie príjmy, ale aj výdavky

Príjmy slovenského rozpočtu sa za január až október oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zvýšili o 17,5 percenta. Výdavky stúpli o 36,2 percenta. Naďalej výraznejšie rástli výdavky štátu napríklad v súvislosti s čerpaním peňazí z európskych fondov a z plánu obnovy, ako aj kvôli neplánovane vyššej dotácii Sociálnej poisťovni, ktorá napríklad vypláca dôchodky a ďalšie dávky zo sociálneho poistenia.

Na tento rok zákon o štátnom rozpočte Slovenska predpokladá schodok 8,34 miliardy eur. Dôvodom je okrem iného vytvorenie rezervy 3,5 miliardy eur na kompenzácie vysokých cien energií. Vlani sa schodok rozpočtu znížil o 35,5 percenta na 4,52 miliardy eur.

Nový minister financií Ladislav Kamenický po októbrovom nástupe vlády premiéra Fica označil za prioritu prípravu riadneho štátneho rozpočtu.

image

Ficova vláda robí ďalšie zmeny, na rad prišli štátni tajomníci. Toto sú nové mená

Nereálny vyrovnaný rozpočet

Predchádzajúca úradnícka vláda v súlade s takzvanou dlhovou brzdou pripravila návrh vyrovnaného rozpočtu verejných financií na rok 2024. Tá však ale označila dosiahnutie tohto cieľa počas jedného roka za nereálne, pretože by to vyžadovalo ušetriť niekoľko miliárd eur a ekonomika by kvôli tomu skončila v recesii.

Ak Ficova vláda získa dôveru parlamentu, v ktorej má nová vládna koalícia väčšinu, bude mať kabinet v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti dvojročnú výnimku z povinnosti predložiť pri vysokom zadlžení krajiny návrh rozpočtu bez deficitu. Fico už skôr odmietol návrhy na ozdravenie štátnych financií, ktoré pripravil predchádzajúci kabinet ekonóma Ľudovíta Ódora.

Fico v kampani pred voľbami sľuboval len pomalé ozdravenie verejných financií. Po vymenovaní premiérom napríklad povedal, že jeho vláda zvýši súčasný 13. dôchodok, ktorý dostávajú príjemcovia rôznych penzií raz ročne navyše k riadnemu dôchodku.

01 - Modified: 2024-04-24 15:56:14 - Feat.: - Title: Pomoc so zvýšenými splátkami bude najnovšie zahŕňať aj refinancované hypotéky. Návrh schválil parlament 02 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 04 - Modified: 2024-04-19 13:39:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, je blízko takmer trojročného minima 05 - Modified: 2024-04-19 12:50:02 - Feat.: - Title: Ceny benzínu mierne klesnú do príchodu hlavnej motoristickej sezóny, predpokladá analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 11:09