Alojz Hlina (SaS) FOTO: TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Opozičné strany zvolávajú na budúci týždeň mimoriadne rokovanie agrovýboru

24.01.2024, 14:18
Autor:
TASRTASR

S blížiacim sa koncom januára poľnohospodári stále nemajú vyplatené priame platby.

Opozičné strany pre nedoplatené priame platby pre farmárov zvolávajú na budúci týždeň mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Informovali o tom v stredu na brífingu poslanci Národnej rady Alojz Hlina (SaS), Marián Čaučík (KDH) a Rastislav Krátky (hnutie Slovensko).

"Blíži sa koniec januára a poľnohospodári stále nemajú vyplatené priame platby. Situácia v sektore je viac ako kritická, minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) na mimoriadnom výbore, ktorý sa konal 13. decembra 2023, jasne deklaroval, že v druhej polovici januára sa budú doplácať priame platby," priblížil Hlina.

image

Chovatelia čelia kokteilu problémov. Je ich z roka na rok menej a bojujú s cenou mlieka

Pripomenul, že budúci týždeň je koniec januára. "My však nemáme informácie, že sa vo veci platieb niečo deje, že sa niečo pripravuje, že sa expedujú rozhodnutia, na základe ktorých sa bude doplácať. Ministra sa chceme na budúcotýždňovom rokovaní výboru spýtať, čo mieni (vo veci priamych platieb) robiť," avizoval Hlina.

"Na mimoriadnom výbore sa ministra okrem priamych platieb a ich doplatenia chceme spýtať aj dve iné otázky. Prvá z nich je, v akom stave je vyplatenie tých dotácií, ktoré sú ‘v kontrole‘ kvôli spolužiadateľom. Druhá otázka bude, kedy minister predstaví zlepšenie mechanizmov (výplaty agroplatieb), aby k situáciám nevyplatenia platieb nedochádzalo," zdôraznil Krátky.

image

Dovoz ukrajinského obilia spôsobil poľnohospodárom stratu viac ako sto miliónov eur, tvrdí Takáč

Čaučík dodal, že farmári čakajú na kontroly z platobnej agentúry. Tie však neprichádzajú, ale bez ukončenia kontrol farmári nedostanú zaplatené priame platby. "V Čechách poľnohospodári dostali priame platby v 100-percentnej výške, bez záloh," uzavrel poslanec za KDH.        

 

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:53