Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Spomaľovanie úverovania sa zastavilo, môže dôjsť k obratu. Firmy obmedzovali investície, tvrdia analytici NBS

31.03.2024, 09:39
Autor:
TASRTASR

Firmy pri vysokých sadzbách postupne obmedzovali investície, ale aj úverové financovanie bežných prevádzkových potrieb a časť úverov nahradili dlhopismi.

Sprísnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky v uplynulom období výrazne spomalilo rast úverov v eurozóne. Výška úrokových sadzieb určuje, ako draho si požičiavajú ľudia aj firmy, a ovplyvňuje tak ich investičné a spotrebiteľské rozhodnutia.

Prichádzajúce údaje však naznačujú, že spomalenie úverovania sa zastavilo, čo môže naznačovať postupný obrat k opätovnému rastu úverov. Poukázali na to v aktuálnom vydaní publikácie Frankfurtské hárky analytici Národnej banky Slovenska.

Zvyšovanie úrokových sadzieb

"Historicky najrýchlejšie zvyšovanie úrokových sadzieb ECB sa zákonite premietlo do rastu úrokov na pôžičkách pre firmy a domácnosti. Drahšie úvery viedli k odkladaniu spotreby a investícií, a tým k nižšiemu záujmu o pôžičky. Dôsledkom bolo výrazné spomalenie, resp. až zastavenie úverovania," vysvetlili analytici.

Firmy pri vysokých sadzbách postupne obmedzovali investície, ale aj úverové financovanie bežných prevádzkových potrieb a časť úverov nahradili dlhopismi.

image

Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert

Najnovšie dáta však naznačujú, že rast úverov pre firmy v eurozóne sa v novembri minulého roka zmenil z klesajúceho na obdobie stabilného, aj keď nízkeho rastu. Dlhodobejšie obmedzenie investícií by totiž mohlo negatívne ovplyvniť vyhliadky rozvoja podnikov.

"Preto podniky zvažujú realizovať niektoré nevyhnutné investície aj v prostredí relatívne vysokých úrokových mier. Navyše, očakávania ich budúceho poklesu sú dôvodom, že tlmiaci vplyv výšky úrokových sadzieb na ochotu firiem požičať si odznieva," priblížili odborníci.

Stabilný rast

Úvery domácnostiam ukazujú podľa nich zatiaľ len prvé náznaky prechodu na stabilný rast. "Po výraznom útlme sa úverovanie domácností vo väčšine krajín eurozóny aj naďalej medziročne spomaľuje. Mierne nárasty nových úverov v posledných mesiacoch však naznačujú, že aj úverovanie domácností by sa mohlo začať pomaly stabilizovať," predpokladajú analytici NBS.

Upozornili, že vývoj úverov domácnostiam je prevažne ovplyvnený hypotékami, pričom dostupnosť tých nových je na najhoršej úrovni od globálnej finančnej krízy.

"Očakáva sa však, že pokračujúci nárast príjmov a predpokladaný pokles sadzieb by mal prispieť k určitému zlepšeniu dostupnosti hypoték a postupne obnoviť aj rast úverov domácnostiam," avizovali odborníci.

Stabilizácia vo vývoji úverovania tak podľa nich naznačuje, že by mohla nasledovať fáza zrýchľovania rastu. Aj keď menová politika je v porovnaní s minulosťou podstatne utiahnutejšia, nemal by byť jej dopad väčší, ako je potrebné.

"Zároveň však skutočnosť, že vidíme zlomový bod neznamená, že teraz budeme pozorovať výrazné zrýchlenie úverovej aktivity," doplnili analytici.

01 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: 1 - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 02 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: 1 - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky 03 - Modified: 2024-03-27 10:42:51 - Feat.: 1 - Title: Švédska centrálna banka úrokové sadzby nezmenila 04 - Modified: 2024-03-27 07:55:03 - Feat.: 1 - Title: Japonský jen klesol voči doláru najnižšie od roku 1990
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 03 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 04 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 05 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:20