Národná banka Slovenska. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Trhové očakávania krotia optimizmus možného zlacňovania hypoték, uviedla Národná banka Slovenska

07.04.2024, 10:45
Autor:
TASRTASR

Finančné trhy na jednej strane podľa NBS predpokladajú znižovanie krátkodobých úrokových sadzieb, na strane druhej sú dlhodobé sadzby do veľkej miery ovplyvnené aj výhľadom v oblasti verejných financií.

Trhové očakávania krotia optimizmus ohľadne zlacňovania hypoték. Finančné trhy na jednej strane predpokladajú znižovanie krátkodobých úrokových sadzieb, na strane druhej sú dlhodobé sadzby do veľkej miery ovplyvnené aj výhľadom v oblasti verejných financií. Poukázala na to Národná banka Slovenska (NBS) v aktuálnom prehľade ekonomického a menového vývoja, ktorý zverejnila tento týždeň.

Na slovenskom realitnom trhu dochádza k stabilizácii

"Príspevok vládnych dlhopisov zohráva rozhodujúcu rolu aj v modeloch na prognózovanie úrokových mier z hypoték. Ak by sa trhové očakávania naplnili a skutočne by prišlo k poklesu krátkodobých sadzieb, nemusí to automaticky znamenať zlacnenie hypotekárnych úverov," upozornila centrálna banka.

Pripomenula, že na slovenskom realitnom trhu dochádza k stabilizácii, čo signalizujú všetky sledované ukazovatele.

image

Ideme do doby, keď byty budú vlastniť len tí, ktorí ich zdedili alebo odkúpili od štátu, vraví expert (anketa)

"Pokles cien nehnuteľností v poslednom štvrťroku 2023 výrazne zvoľnil na -0,2 percenta. V priemere za celý rok 2023 ceny poklesli o šesť percent. Medzimesačne pritom ceny bývania od októbra do decembra postupne rástli, nie však dosť na to, aby predbehli úroveň z predchádzajúceho štvrťroka," priblížila NBS.

Na potvrdenie toho, či nastáva zmena trendu, alebo ide len o dočasný výkyv, je podľa nej potrebné počkať na ďalšie údaje. Nejednoznačnosť vývoja podčiarkuje aj vývoj v regiónoch. Kým v piatich krajoch ceny nehnuteľností klesali (najviac v Nitrianskom), v ďalších troch naopak rástli (hlavne v Košickom).

Zlepšenie nastalo vo väčšine regiónov

Dostupnosť bývania na Slovensku sa tak v 4. štvrťroku minulého roka podľa NBS zlepšila len marginálne a naďalej zostáva pod dlhodobým priemerom.

Ceny nehnuteľností aj úrokové sadzby zostali približne na úrovni z predchádzajúceho štvrťroka. K miernemu zlepšeniu indexu dostupnosti bývania tak ako jediný prispel rast nominálnych miezd v tomto období.

"Zlepšenie nastalo vo väčšine regiónov, jedinou výnimkou bol Košický kraj. Pri aktuálnej prognóze vývoja miezd by ceny nehnuteľností museli klesnúť o dodatočných sedem percent, aby index dosiahol svoj dlhodobý priemer," vyčíslila centrálna banka.

image

Kedy, za akých podmienok a v akej výške dostanú hypotéku manželia, páry či slobodní?

Kompozitný index, ktorý zachytáva možnosť obratu v cenovom vývoji, zostal prakticky nezmenený. Pod pokračujúci odklon od pásma cenovej stability sa podľa NBS podpísali najmä ukazovatele ceny k príjmu a ceny k nájomnému.

"Disponibilný príjem sa v poslednom štvrťroku preklopil do plusu už aj v číslach očistených o infláciu. Trh s nájomným bývaním naďalej ťaží z nízkej dostupnosti bývania," doplnila banka.

Zároveň pripomenula, že počet dokončených bytov na Slovensku bol v 4. kvartáli vlaňajška najvyšší od roku 2010. Prvýkrát po šiestich štvrťrokoch medziročne vzrástlo aj množstvo začatých bytov. Výsledný vplyv na aktuálny počet rozostavaných bytov bol však naďalej negatívny.

 

01 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: 0 - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu 02 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rezort financií avizuje zmeny pri pomoci s drahými hypotékami. Odstráni podmienku, ktorá mnohých hnevala 03 - Modified: 2024-03-22 13:31:25 - Feat.: 1 - Title: SaS kritizuje pomoc vlády s drahými hypotékami: Riešenie je zlé a ľuďom nepomáha 04 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pôžičky do výplaty
01 - Modified: 2024-04-29 07:51:35 - Feat.: - Title: Vydáme sa chorvátskou cestou? Kamenický pripúšťa, že štát bude lákať Slovákov na kúpu štátnych dlhopisov 02 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 03 - Modified: 2024-04-29 04:39:49 - Feat.: - Title: Varovanie pre slovenskú vládu: držme sa našich pravidiel, nie európskych. Inak si to odskáčeme na dôchodkoch 04 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 05 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 23:10