StoryEditor

Česi musia prijať euro. Inú možnosť nemajú

19.03.2011, 23:00
Podľa predsedu správnej rady banky Barclays Hans-Jörga Rudloffa Česko bude musieť euro prijať.

Česká republika by mala prijať euro, pretože aj tak inú nemá možnosť. Z ekonomického hľadiska je príliš prepojená so štátmi eurozóny. Vyhlásil to Hans-Jörg Rudloff, predseda správnej rady banky Barclays Capital a šéf Medzinárodnej asociácie kapitálových trhov.

Rudloff je presláveným investičným bankárom a pôsobí napríklad vo vedení ruskej energetickej spoločnosti Rosneft alebo vo švajčiarskej farmaceutickej firme Novartis.

Rudloff tvrdí, že zachovanie eura za súčasnej dlhovej krízy sa ale nezaobíde bez reštrukturalizácie dlhov niektorých európskych krajín platiacich eurom - to znamená bez uverejnenia ich čiastočného bankrotu. Podľa neho by mohlo ísť o Grécko, pravdepodobne v roku 2013. Mohlo by ísť o dohodu s veriteľmi, na ktorú by investori pristúpili dobrovoľne. "Grécko nie je schopné plati svoje dlhy bez reštrukturalizácie. Žiadni bankári už nechcú kupovať grécke štátne dlhopisy, "povedal.

Ďalším ohrozeným je Portugalsko. Na druhej strane nečaká problémy v Španielsku alebo v Taliansku.

Podľa Rudloffa by Česká republika mala prijať euro bez váhania, pretože si za súčasnej situácie môže dohodnúť s Úniou výhodné podmienky. Napríklad taký kurz pre prevod korún na euro, aký bude potrebovať.

Ako bude vyzerať v najbližšej budúcnosti eurozóna a Európska únia, nie je podľa Rudloffa zatiaľ jasné. Avšak Nemecko sa rozhodlo pre väčšiu integráciu Únie a je ochotné za to zaplatiť. "Konečným cieľom je politická únia. Ale či napred dôjde k vytvoreniu transférovej ​​únie, potom fiškálnej únie a nakoniec politickej únie, alebo či bude poradie iné, to neviem, "vyhlásil Rudloff.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 13:58