StoryEditor

Trump chce byť ako Babiš - najmocnejší v krajine, píše vplyvný portál

29.10.2015, 10:13
Autor:
ČTKČTK

Andrej Babiš je tým, čím by sa rád stal Donald Trump: najmocnejším mužom v krajine. Týmto porovnaním českého vicepremiéra a ministra financií s realitným magnátom a jedným z republikánskych favoritov pred prezidentskými voľbami v USA dnes európska verzia vplyvného serveru Politico uvádza dlhší text venovaný práve Babišovi.

Server text uvádza poznámkou, že rovnako ako miliardári Trump či niekdajší taliansky premiér Silvio Berlusconi tiež Babiš využíva svoje peniaze a konexie na to, aby bol "antipolitický politik", teda človek, ktorého bohatstvo mu umožňuje stáť stranou politického hašterenia, dohôd a častej korupcie sprevádzajúcej obyčajnú politiku.

Politico približuje hnutie ANO s programom, ktorý je priateľský k podnikaniu a nie príliš ideologický, aj ľudí stojacich doteraz mimo politické dianie, ktorých Babiš získal na spoluprácu. "Nepotrebujem politiku. Bez tej práce by som mal lepší život," povedal vicepremiér serveru Politico. Ten pripomína, že ani vo vláde sa neprestal prezentovať ako outsider. Jeho nechuť ku každodenným politickým kompromisom sa podľa serveru zdá ozajstná a tradičných politikov vraj znervózňuje.

Vicepremiér vlády, v ktorej sedia spoločne s ČSSD a KDU-ČSL, tiež podľa textu uviedol, že hľadanie týchto kompromisov zaberá príliš veľa času a na rozhodnutia sú potrebné najrôznejšie "výbory a štúdie dopadov".

Politico pripomína, že v čase Babišovho pôsobenia na ministerstve financií klesá dlh a rastie ekonomika a verejné zákazky sú cez trvajúce nedostatky transparentnejšie než v minulosti.

Server pomerne podrobne zmieňuje tiež Babišovu minulosť, vrátane rozhodnutí slovenského súdu v súvislosti s jeho údajnou spoluprácou s ŠtB. Upozorňuje tiež na Babišove mediálne akvizície.

V texte je citovaná Babišova kritika EÚ ako byrokratického telesa. "Je neprijateľné, aby o migrácii za nás rozhodoval niekto v Bruseli," povedal serveru vicepremiér s tým, ak "mama (nemecká kancelárka Angela) Merkelová týchto ľudí pozvala, mala by ich prevziať".

Podľa textu v Politico Babiš odporučil Severoatlantickej aliancii, aby zmenila názor, že Rusko je v súčasnosti jeho najväčší problém. "Ukrajina nie je pripravená na Európsku úniu a Ukrajina bola vždy pod ruským vplyvom," povedal český vicepremiér serveru k najväčšiemu zdroju napätia medzi západnými krajinami a Ruskom v poslednej dobe.

Babiš sa nedávno v reakcii pre americký denník The Washington Post ohradil proti článku, v ktorom bol označený za priateľa Ruska a prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2007-10-25 16:42:26 - Feat.: 0 - Title: McLaren napokon zaplatí len 50 miliónov dolárov
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:47