StoryEditor

Aerolinka za dolár? Britský miliardár urobil obchod roka

17.10.2014, 13:41
Autor:
slsl
Odchod singapurského partnera z aerolinky TigerAir ohodnotil firmu na necelé dve eurá.

Čo sa dá kúpiť za jeden austrálsky dolár? Okrem chipsov či žuvačiek aj balík 40-tich percent nízkonákladovej aerolinky Tigerair Australia. Informovala o tom televízia CNBC.

Celá firma za dve eurá

Vo štvrtok za tento podiel spoločnosť Virgin Airline, ktorú založil miliardár Richard Branson, zaplatila jeden celý austrálsky dolár, teda v prepočte 88 centov dolára amerického alebo 68 eurocentov. Celú aerolinku, ktorá začala medzi austrálskymi letiskami prepravovať cestujúcich v roku 2007, tým ohodnotil na 1,7 eura. Obchod ešte musí schváliť regulátor.

Pri transakcii nešlo o čistú akvizíciu ale o vyplatenie jedného partnera druhým. Podnik Tigerair Australia totiž od vlaňajška fungoval ako takzvaný joint-venture singapurskej aerolinky Tiger Airlines a austrálskeho Virgin Australia Holding. Keď vtedy Virgin od Singapurčanov kupoval prvý, šesťdesiatpercentný, podiel, stálo ho to mnohonásobne viac - 35 miliónov amerických dolárov. Teraz však došlo k úplnému exitu pôvodného singapurského investora. Ten je podľa vyhlásenia citovaného serverom CNBC s obchodom v hodnote jedného austrálskeho dolára spokojný. Dúfa totiž, že exitom predíde ďalším budúcim stratám.

Miliónová strata

V súčasnosti má navyše singapurský nízkonákladový dopravca dosť problémov sám so sebou, o čom svedčí aj aktuálne oznámená strata 146 miliónov amerických dolárov za druhý fiškálny štvrťrok, z čoho 47 miliónov dolárov tvorí odpis nevydareného joint venture. Austrálskej firme bude ale aj naďalej prepožičiavať meno.

Kvôli veľkej konkurencii na trhu a cenovej vojne Tigerair Australia tiež nedosahuje zisk. To chce ale jeho nový stopercentný vlastník Virgin zmeniť a dúfa, že ovládnutie spoločnosti bolo dobrým krokom. "Využijeme synergické efekty v rámci celej skupiny Virgin a do konca roka 2016 chceme dosiahnuť zisk," povedal pri príležitosti oznámenia transakcie šéf Virgin Australia John Borghetti. Priznal ale zároveň, že kvôli útlmu dopytu bude navyšovanie počtu letov spoločnosti zabrzdené. V súčasnosti Tigerair Australia lieta s trinástimi Airbusmi A320 s kapacitou 180 cestujúcich. Na zozname má štrnásť austrálskych destinácií.

Ako ale upozorňuje CNBC, dôsledky tohto obchodu môžu byť pre austrálske cestujúcich docela významné. Po odchode totiž na vnútroštátnom austrálskom leteckom trhu zostanú v podstate len dve spoločnosti. okrem Virgin ešte Quantas. A aj tieto dve sa v posledných obdobiach stretávajú so stratou.

01 - Modified: 2024-05-02 13:40:42 - Feat.: - Title: Nečakane zomrel druhý whistleblower, ktorý svedčil proti spoločnosti Boeing 02 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 03 - Modified: 2024-04-29 17:23:53 - Feat.: - Title: V Bratislave pribudnú nové lety: Ohlásili priame linky do štyroch exotických destinácií 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:39