StoryEditor

Cieľom našich akvizícií bude skôr zahraničie

31.12.2013, 14:25
Andrej Babiš nie je taký odtrhnutý z reťaze, ako sa o ňom hovorí, tvrdí Libor Němeček, jeho pravá ruka.

Kým Babiš je impulzívny typ obchodníka, ktorý dokáže kupovať firmy z hodiny na hodinu, rovnako ako z obchodov na poslednú chvíľu  vycúvať, jeho pravá ruka v investíciách Libor Němeček je za chladného investičného matematika. „Drobné rozdiely sú skôr na prospech, jeho intuícia je veľmi dôležitá, ale niekto to potom musí spočítať a pripraviť,“ hovorí v ​​rozhovore pre magazín Trendy 2014 denníka MF Dnes.

Libor Němeček, šéf investícií Agrofert Holding. Snímka: iDnes.cz


Andrej Babiš je povestný tým, že počas obchodov vie byť veľmi tvrdý, často rýchlo mení smer. Vy ste človek vydrilovaný nadnárodnou bankou, kde všetko má svoje postupy. Nezažil ste kultúrny šok ?
Prechod do Agrofertu šokom nebol. Moje zameranie už v Citibank zodpovedalo tomu, čo robím tu. Bol to aj podobný štýl, hoci na zákazku klientov. Ale už vtedy som bol u akvizícií aj ich financovanie a tiež bolo treba reagovať veľmi rýchlo. Odlišnosť je pochopiteľne v tom, že na rozdiel od globálnej banky s maticovú štruktúrou riadenia je tu jeden vlastník. O to je to jednoduchšie a rýchlejšie.

Z vášho životopisu je zrejmé, že sa špecializujete povedzme na matematickú logiku obchodov. O Babišovi sa zasa hovorí, že je to skôr intuitívne typ obchodníka. Ako teda vaša spolupráca vyzerá, dá na vás?
Nemyslím, že sa v uvažovaní zase až tak líšime. Drobné rozdiely sú potom skôr ku prospěchu. Jeho intuície je určite veľmi dôležitá, ale niekto to potom musí spočítať a pripraviť. Finálna cena alebo naša pozícia je potom výsledkom debaty. Navyše impulzy vychádzajú najmä z rokovaní s protistranou.
Ale hovorí sa o ňom ako o autoritatívnom manažérovi, ktorý keď si niečo zmyslí, tak to urobí, nech to stojí, čo to stojí. Súhlasíte?
Tak to nie je. Vždy hrajú svoju úlohu hospodárske hranice a povedzme, že aj nejaký strategický rozmer obchodu. Určite by som nepodceňoval pána Babiša v tom, že nerozumie číslam. Naopak, dokáže ich veľmi rýchlo analyzovať.
Dobre, ale stalo sa niekedy, že ste mu obchod vyložene vyhovorili?
Na to si nespomínam, ale asi také prípady boli. Mali sme situácie, kedy som hranicu videl niekde inde než pán Babiš. Väčšinou sa potom ďalej pokračuje v rokovaní s predávajúcim, kde sa snažíme docieliť určitý vývoj.
Ako ste sa k sebe vôbec dostali?
Citibank bola v 90. rokoch hlavnou bankou Agrofertu, stretával som sa s ním od začiatku môjho pôsobenia v Citi. Pracoval som na projektoch, ktoré mu banka financovala, napríklad na privatizácii Unipetrolu. Ponuka prejsť do Agrofertu prišla už
skô. Vtedy sme sa ešte nedohodli. V roku 2008 som už neváhal, môjmu rozhodovanie pomohla finančná kríza, ktorá na banky dopadla veľmi tvrdo.

Na začiatku roka 2013 Andrej Babiš vyhlásil, že bude z hľadiska investícií vôbec najväčší . Skupina mala preinvestovať zhruba deväť miliárd korún. Splnilo sa to?
Deviatimi miliardami sme mysleli aj investície do vlastných firiem. Zatiaľ deväť miliárd preinvestovaných nemáme a zrejme ani mať nebudeme. Je to dané odkladom niektorých akvizícií, ktoré mali byť uzatvorené ešte tento rok.
Plánujete pre budúci rok trochu ubrať, alebo budete držať podobný, či dokonca väčší objem investícií?
Myslím, že bude menej akvizícií a zvýši sa podiel vnútorných investícií. Chystáme treba rad investícií v našich chemičkách. Vo finále ale bude záležať na tom, ako sa budú projekty vyvíjať. Nemáme na žiadny rok presný akvizičný cieľ, vždy záleží na situácii trhu.
Rysuje sa teraz niečo veľké?
Môžeme potvrdiť záujem o chorvátsku pološtátne chemičku Petrokemija Kutina, kde sa zúčastníme tendra. Rysuje sa aj niekoľko ďalších projektov v potravinárstve v Maďarsku.

 

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2005-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alstom postaví dva obrovské krížniky
01 - Modified: 2021-09-02 12:33:34 - Feat.: - Title: Babišovo ANO odštartovalo predvolebnú kampaň: Až do roztrhania tela 02 - Modified: 2018-06-08 05:37:55 - Feat.: - Title: Ďalšie rozhodnutie v Babišovej kauze o pôsobení v ŠtB. Najvyšší súd zamietol dovolanie 03 - Modified: 2018-01-10 20:40:15 - Feat.: - Title: Rokovanie o dôvere Babišovej vláde prerušili. Dôvodom bola jeho kauza 04 - Modified: 2017-10-20 21:42:00 - Feat.: - Title: Hlavnou témou v Česku je Andrej Babiš. Fenomén, ktorý budí hrôzu 05 - Modified: 2016-11-15 09:31:18 - Feat.: - Title: Policisté dopadli hackera, který vydíral Babiše
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:16