StoryEditor

Minister Babiš potrebuje viac peňazí do rozpočtu. Chce vziať zisk ČEZ

24.03.2014, 17:48

Český minister financií Andrej Babiš sa rozhodol siahnuť na zisky najbohatšej štátom ovládanej firmy. Chce, aby skupina ČEZ, v ktorej drží stať sedemdesiatpercentný podiel prostredníctvom ministerstva financií, vyplatila celý vlaňajší zisk akcionárom.

Takmer miliarda eur navyše

Do štátnej kasy by tak na dividendách mohlo tento rok natiecť takmer 25 miliárd korún (asi 900 miliónov eur), o desať miliárd viac ako v minulom roku. Ide o dramatickú zmenu dividendovej politiky firmy. Doteraz si ČEZ 40 až 45 percent zisku ponechával. Snaha získať väčší podiel zo zisku ČEZ je ďalším z Babišových krokov, ako stiahnuť peniaze do rozpočtu zo všetkých možných zdrojov. „Budem chcieť, aby ČEZ vyplatil dividendu z celého minuloročného zisku, nie aby na ňu dal obvyklých 50 až 60 percent zisku ako v predchádzajúcich rokoch," potvrdil českým Hospodárskym novinám Babiš. „O dividendách rozhodujú akcionári, my to nemôžeme komentovať," povedal hovorca skupiny Ladislav Kříž.

Kým vlani vyplatil ČEZ na akciu štyridsať korún, teraz by akcionári dostali 65 korún - najviac v celých dejinách spoločnosti. A to v situácii, keď českej energetickej jednotke klesol medziročne zisk o viac ako dvanásť percent na 35,2 miliardy korún kvôli nízkej cene silovej elektriny na stredoeurópskom trhu. Energetická skupina navyše odhaduje, že jej čistý zisk v tomto roku klesne o ďalšiu pätinu. Ak by Babiš presadzoval túto politiku aj v ďalších rokoch, musel by sa ČEZ v prípade dostavby Temelína viac zadlžiť.

Investície nie je viddno

Ďalšou možnosťou je, že by sa na dostavbe podieľal štát alebo by sa celý projekt o niekoľko rokov odložil. Najhojnejšie obdobie z hľadiska dividend zažívala štátna kasa v rokoch 2009 a 2010, v časoch najväčších ziskov skupiny ČEZ. Vtedy do nej pritekala takmer dvadsať miliárd korún. ČEZ je na tom, čo sa týka hotovosti, dobre. Na účtoch firmy v súčasnosti leží vyše 25 miliárd korún. A to napriek vlaňajšiemu zníženie zadlženia o tri percentá na 157 miliárd korún. „Musíme sa na tom dohodnúť v koalícii, ale osobne nevidím dôvod, prečo by dividenda mala byť nižšia. Spoločnosť argumentovala vždy tým, že zvyšok zisku potrebuje na investície. Ale nevidím, že by tie investície minulých rokov nejako výrazne zvyšovali hodnotu ČEZ a firme sa jej investičná politika vyplácala," hovorí Babiš.

Ak takéto rozhodnutie prejde na tohtoročnom valnom zhromaždení, mali by akcie ČEZ dividendový výnos dvanásť percent, čo je približne trikrát viac, než ponúkajú akcie konkurenčných energetik v regióne. Rozhodnutie by zároveň podľa analytikov znamenalo rast ceny akcií firmy na pražskej burze o desiatky korún. V piatok sa obchodovali za 541 korún.

Zvýšenie pomeru vyplatených dividend k čistému zisku pripustil na tlačovej konferencii pred necelým mesiacom aj finančný riaditeľ skupiny Martin Novák: „Bude záležať na valnom zhromaždení. My ešte návrh na vyššie dividendy nemáme. Z hľadiska hotovosti by tam nejaký priestor na zvýšenie byť mohol."

iHNed.cz

01 - Modified: 2006-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair daroval Paroubkovi autobus
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:32