BrexitTASR/AP
StoryEditor

Trest za brexit. Startupy by naň doplatili (komentár)

11.06.2016, 00:00
23. júna 2016 bude Veľká Británia rozhodovať o svojom odchode z Európskej Únie. Rozhodnutie o nezotrvaní v európskych štruktúrach by malo rozsiahle politické, sociálne a ekonomické následky nie len pre Britov, ale aj pre celú Európu.

E-commerce trh si za posledné roky vybudoval silné postavenie a stal sa jedným z najpopulárnejších kanálov pre nákup spotrebného tovaru. Mnoho Slovákov si život bez nakupovania online nedokáže v dnešnej dobe ani len predstaviť. Ako sa teda odchod Veľkej Británie z Európskej Únie prejaví na trhu e-commerce pre Veľkú Britániu a zvyšok Európy?

Zníženie nákupnej sily

Kolísavá úroveň výmenných kurzov a neistota, ktorá by sa vďaka Brexitu prejavila na finančných trhoch, by mala významný dopad na britské peňaženky. Prepad britskej libry sa odhaduje na 15 až 20%. Nestabilita bude mať dopad na medzinárodné investície, z ktorých benefitujú mnohé startupy a internetové spoločnosti.

Nárast cien pre európskych spotrebiteľov/Ohrozenie startup prostredia vo Veľkej Británii

Oddelenie Veľkej Británie od Európskej únie spôsobí návrat pôvodných daňových pravidiel, na ktoré sme boli zvyknutí pred vstupom Slovenska do Európskych štruktúr. Takéto nastavenie sa prejaví predovšetkým v importe a exporte tovaru a tým pádom náraste cien pre spotrebiteľov, či už hovoríme o tých britských, ale aj európskych.

Takéto správanie bude mať dopad na viacero odvetví – jedným z nich je aj trh e-commerce – jeden z najprogresívnejších zdrojov príjmov pre Veľkú Britániu. Spoločnosti ako Amazon, Argos, Next, & Tesco, ktorých hodnota exportu pre anglickú ekonomiku sa odhaduje na 115 miliónov libier.

Online nákupná platforma ShopAlike aktívna vo väčšine európskych krajín vrátane Slovenska odhaduje nárast cien v dôsledku novo nastavených taríf na 2-15 percent. Najväčší prepad sa odhaduje predovšetkým v oblasti módy, ktorá má v rámci celoeurópskych rozmerov najviac cenovo senzitívnych zákazníkov. Vplyv Brexitu je viditeľný už dnes, a to v poklese návštevníkov online platformy o 1 percento.

Podľa online magazínu Business Insider, môže mať takýto trend v nákupnom správaní vplyv na ďalšie financovanie malých a stredných startupov, ktoré si vyžadujú vysoké počiatočné investície s vysokou mierou neistoty. Zníženie investícií sa tak môže prejaviť v ohrození stability startup prostredia vo Veľkej Británií.

Čo nás teda čaká?

Brexit bude mať jednoznačný dopad na podnikanie v oblasti e-commerce minimálne v krátkodobom horizonte. Dopad bude zahŕňať predovšetkým daňové zaťaženie na import a export, zvýšenie cien pre spotrebiteľov, ohrozenie finančnej podpory malých a stredných startupov a zmeny v štruktúre dovozu tovaru spotrebiteľom.

V dlhodobom horizonte však očakávame stabilizáciu situácie v okamihu, keď sa Európska Únia a Veľká Británia dohodnú na spoločnom postupe – ktorý je pochopiteľne v záujme oboch strán.

Autor píše pre server Shopalike.sk.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 05:44