Čínska centrálna banka chce podporiť ekonomiku v krajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čína nečakane uvoľnila menovú politiku, chce podporiť ekonomiku

15.08.2023, 11:09
Autor:
pebpeb

Finančná injekcia má pomôcť udržať primerane vysokú likviditu bankového systému.

Čínska centrálna banka dnes nečakane znížila úrokovú sadzbu pri strednodobých úveroch. Banka tak urobila druhýkrát za tri mesiace. Okrem toho znížila banka aj krátkodobé sadzby. 

Rozhodnutie prišlo súčasne s novou štatistikou, ktorá ukázala, že rast priemyselnej výroby a maloobchodných tržieb v júli spomalil a zaostal za prognózami.

Čína uvoľňuje menovú politiku s cieľom podporiť umierajúce ekonomické oživenie. Podľa analytikov najnovší krok otvoril dvere k možnému zníženiu základnej primárnej úrokovej sadzby budúci týždeň, napísala agentúra Reuters.

image

Čipová vojna môže mať nepríjemné dôsledky. Čo znamená nový ťah Číny pre svet?

Prekvapila analytikov

Centrálna banka znížila úrokovú sadzbu pri jednoročných strednodobých úveroch o 0,15 percentuálneho bodu na 2,5 percenta. Táto finančná injekcia má pomôcť udržať primerane vysokú likviditu bankového systému, uviedla banka vo vyhlásení. Analytici oslovení agentúrou Reuters prevažne očakávali, že banka ponechá tieto úvery bez zmeny.

Podľa analytikov si prudký rast úverov a rastúce riziko deflácie v júli vyžiadali ďalšie opatrenia na uvoľnenie menovej politiky, aby sa spomalenie zastavilo. Dôveru finančného trhu ovplyvnilo tiež nebezpečenstvo bankrotu niektorých developerov zameraných na bývanie a oneskorenie platieb súkromných správcov majetku.

"To všetko prispieva k naliehavosti toho, že menoví bankári musia rýchlo konať, kým sa dôvera spotrebiteľov a podnikov prudko zhorší," uviedol hlavný ekonóm pre Čínu v Commerzbank Tommy Wu.

Dnešná správa čínskeho štatistického úradu ukázala, že priemyselná výroba v krajine v júli vzrástla medziročne o 3,7 percenta. Tempo rastu tak spomalilo zo 4,4 percenta v júni a bolo nižšie, ako čakali analytici.

image

Biden upozornil na ekonomické problémy Číny, prirovnal ju k časovanej bombe

Maloobchodné tržby vzrástli medziročne o 2,5 percenta, najpomalšie od decembra 2022, po júnovom zvýšení o 3,1 percenta. Rast bol v júli slabší napriek letnej turistickej sezóne a tiež zaostal za odhadmi analytikov. Maloobchodné tržby sú ukazovateľom spotreby.

Opatrenia pre čínsku ekonomiku

Čínski politici minulý mesiac predstavili množstvo stimulačných opatrení, od podpory nákupu automobilov a domácich spotrebičov cez uvoľnenie niektorých obmedzení v oblasti nehnuteľností po prísľub podpory súkromnému sektoru, pretože oživenie po skončení pandémie covidu-19 stráca od druhého štvrťroka na sile.

Avšak pretrvávajúce problémy v sektore nehnuteľností, rastúce zadlženie lokálnych vlád, vysoká nezamestnanosť medzi mladými a ochladenie zahraničného dopytu naďalej predstavujú prekážky pre udržateľný hospodársky rast.

Trhy vnímajú strednodobú sadzbu ako možnú predzvesť prípadných zmien základných sadzieb.

Čínska centrálna banka svojím postupom vybočuje z politiky väčšiny popredných svetových bánk, pretože uvoľňuje svoju menovú politiku, aby podporila stagnujúce oživenie, zatiaľ čo väčšina ostatných ju sprísňuje kvôli vysokej inflácii. To zvyšuje tlak na čínsky jüan a hrozí odliv kapitálu. V tomto roku jüan voči doláru klesol približne o päť percent.

01 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 02 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca 03 - Modified: 2024-05-03 07:46:32 - Feat.: - Title: Taiwan zaznamenal vo svojom okolí 26 lietadiel a päť lodí čínskej armády 04 - Modified: 2024-05-02 09:47:58 - Feat.: - Title: Šalamúnove ostrovy majú nového premiéra, podporuje blízke vzťahy s Čínou 05 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:21