StoryEditor

Sľubná realita a prifarbená vízia

10.08.2005, 00:00

Slovenskej ekonomike sa darí. Jej rast patrí medzí najvyššie v Európskej únii. Inflácia podľa najnovších údajov Štatistického úradu vyrovnala historický rekord z júla 2002. Nezamestnanosť je síce stále vysoká, ale klesá a v najbližších rokoch by sa podľa analytikov na tom nemalo nič zmeniť. Mierne vrásky na čele spôsobuje zahraničný obchod. Jeho deficit (dovoz tovarov a služieb zo zahraničia je vyšší ako vývoz slovenských firiem) však vyvolávajú zväčša investície. Súvisia najmä s príchodom zahraničných investorov, čo znižuje riziko schodku.
Dobrú kondíciu ekonomiky už spochybňuje málokto. Aj opozícia uznáva, že na tom nie je najhoršie. Pravda až na komunistov, lídra Smeru-Sociálnej demokracie Roberta Fica a niektorých jeho partajníkov. Pri všetkej úcte k jeho právnickým vedomostiam a odbornosti jeho vyhlásenia strácajú na váhe. Aj preto, že sa vyjadruje prakticky ku všetkému, čo sa v spoločnosti stane. Nedávno sľúbil voličom, že nikdy nerezignuje pri tvorbe cien energií. Jeho tieňový minister pre energetiku dokonca povedal, že vie garantovať nákupné ceny SPP, čo v určitom zmysle znamená, že vie garantovať aj ceny ropy, ktoré na ceny plynu vplývajú.
Človek by povedal, že podobným slovným nezmyslom z dielne bývalej tretej cesty sa už nič nemôže vyrovnať. Zdá sa však, že Smeru rastie konkurencia. A to priamo uprostred koalície. Počtom parlamentných poslancov najsilnejšia koaličná strana SDKÚ pred pár dňami oprášila takmer sedem rokov starú pesničku o raste platov. Vtedy Mikuláš Dzurinda sľuboval v priebehu jedného volebného obdobia dvojnásobné zvýšenie miezd. Teraz jeho strana pridala na dôraze. Vybehla s heslom, že pri udržaní reforiem môžu Slováci o desať rokov platovo dostihnúť kolegov v starých štátoch Európskej únie. Zdravý sedliacky rozum pochopí, že to nie je reálne. Aj tí najchudobnejší z bohatých starých členov -- napríklad Španieli alebo Gréci -- majú platy niekoľkonásobne vyššie ako Slováci.
Predstava, že o desať rokov sa zmažú rozdiely medzi ohodnotením práce na Slovensku a v starej únii, je jednoducho hlúposť. Podobne, ako garantované ceny ropy alebo vízia Vladimíra Mečiara o švajčiarskom zázraku na Slovensku. No to, že sa ekonomike darí, je realita. Ale nie až taká jednoznačná, ako ju vo svojich predvolebných publikáciách prezentuje Dzurindova strana.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 11:24