StoryEditor

Šlouf do každého režimu

27.04.2007, 00:00

Bola jar 1996, v Česku sa blížili parlamentné voľby a krajinu brázdil autobus Zemák s Milošom Zemanom. Do poslednej dedinky privážal správu o spálenej krajine, ktorú dokážu vyliečiť iba sociálni demokrati. A voliči uverili. Dvadsaťšesť percent, iba o tri menej, než získala suverénna ODS, znamenali pre Miloša Zemana definitívnu vstupenku do najvyššej politickej ligy, ktorú o dva roky neskôr potvrdilo víťazstvo v predčasných voľbách a príchod do Strakovej akadémie.
Spolu s premiérom Zemanom tam v úlohe šéfporadcu vkročil aj jeho neodmysliteľný spolucestujúci zo Zemáku - Miroslav Šlouf. V Česku nastali časy, ktoré neskôr politológ a poradca niekoľkých politikov ČSSD Lukáš Jelínek označil za "Palermo českej politiky. Rozoznať, kto je politik, kto štátny úradník a kto kriminálnik, bolo v mnohých prípadoch takmer nemožné."
Od komunistov k sociálnej demokracii
Miroslav Šlouf bude mať o rok 60 a za tento čas toho prežil naozaj dosť. Svoj talent naplno využil už pred novembrom 1989 - v straníckej hierarchii trpezlivo postúpil do čela českého SZM, kresla šéfa KSČ v VII. pražskom obvode a nakoniec aj do komunistického federálneho parlamentu. Naozajstné veľké momenty jeho kariéry však čakali až po roku 1989 - ešte síce dva roky sedel v drese KSČM ako podpredseda parlamentu. Politiku opustil po voľbách 1992 a o dva roky neskôr vrátil legitimáciu člena komunistickej strany. "Táto strana bola nereformovateľná," vysvetľoval v rozhovoroch.
Podnikanie, do ktorého sa vrhol, mu však išlo ako letná sánkovačka. Tak sa teda k celoživotnej profesii rýchlo vrátil - cez stranícku organizáciu ČSSD v Prahe, ktorá vtedy brala takmer každého, kto prešiel okolo jej sekretariátu.
Koncom roku 1995 potom dostal životný nápad. Z Poľska odkopírovaný volebný autobus spolu so službami ponúkol Zemanovi, tak vznikol povestný Zemák. A po voľbách 1996 sa už v Česku nenašiel dôveryhodnejší človek pre Miloša Zemana ako bol Šlouf. A nič ani nejestvovalo, čo by Zemanovu vieru v Šloufa zlomilo.
Špidla zasahuje
Bývalý komunistický aparátnik s pozoruhodnými známosťami totiž neprekážal iba českej pravici. Veľa odporcov našiel aj v ČSSD - boli medzi nimi, len tak náhodne, Petra Buzková, Stanislav Gross či Vladimír Špidla. Ten aj Šloufovu kariéru v roku 2002 ukončil. A to pomerne dramatickým spôsobom. Počas svojej cesty po USA (2002), ešte však nie ako predseda českej vlády, totiž Špidla sľúbil americkým bezpečnostným službám - veľmi znepokojenými Šloufovými kontaktmi v USA - jeho odchod. Tým hlavným Šloufovým kontaktom bol istý Čechoameričan Milan Jedlička - v USA dvakrát odsúdený dobrodruh vyjednávajúci napríklad v roku 2002 ruka v ruke so Šloufom čudné a dodnes nevysvetlené obchody v tom čase v prísne embargovanom Iraku...
Priateľ Jedlička však nebol jediným problémom Šloufa. Až kam siahali Šloufove prsty v rokoch 1998 - 2002, to sa do dnešného dňa poriadne nevie. Ak by bola pravda čo len desatina toho, čo sa povráva medzi sociálnymi demokratmi, tak to stačí. Bez Šloufovho angažmánu vtedy nemohla prebehnúť čo len jedna významnejšia štátna objednávka či personálne rozhodnutie. "To je Šloufov kšeft," znela jedna z najčastejších viet v tých časoch.
Naostatok, niektorí odvolaní členovia Zemanovej vlády - minister vnútra Václav Grulich - o tomto po svojom odchode hovorili úplne otvorene: Šlouf v tých rokoch určite bol v skupine najmocnejších mužov Česka.
Po voľbách v roku 2002 a nástupe Vladimíra Špidlu sa po Šloufovi zľahla zem. Nadobudnuté kontakty z rokov strávených v politike úročil ako konzultant, napríklad pre energetické firmy. Bojoval s ťažkou chorobou, ale pred voľbami 2006 bol späť.
Mal pomáhať v kampani Jiřímu Paroubkovi - a to aj robil. Lenže dnes mu šéf ČSSD nevie prísť na meno. Je totiž presvedčený, že práve Šlouf po Paroubkovom rozchode so Zemanom stál za dezerciou poslancov ČSSD Melčáka a Pohanku, vďaka ktorým dnes vládne kabinet Mirka Topolánka.
Čo dodať na záver - je to stále rovnaké. Po Prahe o tejto Šloufovej úlohe môžete počuť horu šťavnatých historiek. Ale dôkazy, tak ako je to pri Šloufovi pravidlom, chýbajú...

Jindřich Šídlo, šéf domáceho oddelenia HN, Praha, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 13:25