StoryEditor

Komentár HN: Chcú operátori tretieho do partie?

02.06.2006, 00:00
Dalo sa čakať, že minimálna vstupná cena sto miliónov korún za pridelenie frekvencii pre tretieho operátora sa súčasným dvom nebude páčiť. Zatiaľ čo Orange sa k podmienkam výberového konania, ešte nevyjadril, T-mobile už svoj nesúhlas vyriekol.

Dalo sa čakať, že minimálna vstupná cena sto miliónov korún za pridelenie frekvencii pre tretieho operátora sa súčasným dvom nebude páčiť. Zatiaľ čo Orange sa k podmienkam výberového konania ešte nevyjadril, T-mobile už svoj nesúhlas vyriekol.
Argumentom T-mobilu je, že pred štyrmi rokmi zaplatil za pridelenie frekvencii mobilného telekomunikačného systému tretej generácie UMTS až miliardu a pol. Rovnakú sumu musel vtedy Telekomunikačnému úradu uhradiť aj Orange. Aj napriek súčasnej pätnásťnásobne nižšej sume sa však medzi odborníkmi vynárajú obavy, že ani na štvrtý pokus Slovensko tretieho operátora nezíska.
Boli by súčasní operátori poškodení aj v prípade, ak by za frekvenciu úrad vypýtal symbolickú korunu? Asi ťažko. Doba totiž výrazne pokročila a veľkou nevýhodou tretieho do partie je fakt, že trh je takmer nasýtený. T-mobile aj Orange z neho dohromady majú až 85 percent.
T-mobile aj Orange síce oficiálne jeho vstup medzi seba vítajú, ale v skutočnosti si budú musieť nechať odhryznúť z koláča, inak by sa totiž nový konkurent nemal šancu presadiť. A súčasný dvojkoláč nie je na naše pomery nízkokalorický. Orange v roku 2005 dosiahol čistý zisk štyri a pol miliardy korún, T-mobile vyše dva a pol.
T-mobile ešte ako EuroTel vstupoval na československý trh v roku 1991 na základe dohody, frekvenciu GSM 900 dostal o päť rokov už spolu s Globtelom, dnešným Orangeom. Odvtedy si obe spoločnosti nažívajú pokojným životom spoločného monopolu na trhu. Mobilná gramotnosť Slovákov sa totiž zvyšovala míľovými krokmi.
Dozrel čas, aby prestali slúžiť obyvatelia operátorom a operátori vyšli s nižšími cenami v ústrety svojim zákazníkom. Tretí by to mal zabezpečiť cenovou konkurenciou a novými produktami. Či už to bude Vodafone, Telefónica alebo ktokoľvek iný, mal by tlačiť na dohodu o znížení cien najmä na medzisieťové volania, takzvaný národný roaming.
Držme palce, aby štvrté výberové konanie po neúspechoch v rokoch 1998, 1999 a 2002 konečne vyšlo. Či už na náš trh vstúpi originálny alebo virtuálny operátor, hlavné je, aby vstúpil. Už o niekoľko dní by Telekomunikačný úrad mal Orangeu aj T-mobilu na druhý pokus sprísniť povinnosti a nariadiť im, aby preň uvoľnili časti svojich infraštruktúr. Proti prvému rozhodnutiu úradu sa obaja operátori odvolali, druhýkrát to už možné nebude.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 23:39